Neće svi u rujnu dobiti usklađene mirovine: Evo kako to funkcionira u drugom stupu

Milan Dalmacija
3. rujna 2022.
Mirovine
A- A+

Usklađivanje mirovine iz drugog stupa vrši se po stopi promjene indeksa potrošačkih cijena, koja je u prethodnom polugodištu iznosila 5,9 posto. No, dio onih koji primaju mirovine iz drugog stupa morat će pričekati isplatu usklađenih mirovina i zaostataka jer zakon ne propisuje rok u kojem to treba biti obavljeno, već je sve prepušteno odlukama mirovinskih osiguravajućih društava.

novac

Foto: Unsplash

Srpanjsko usklađivanje mirovina od 6,18 posto vruća je umirovljenička tema. Isplate prvih usklađenih mirovina za kolovoz, zajedno sa zaostacima od srpnja, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje trebao bi provesti za nekoliko dana. No, neće svi dobiti usklađene mirovine, barem ne u potpunosti.

Redakciji Mirovine.hr javila se umirovljenica Ljubica Kršić, kojoj je njeno mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD) poslalo neugodnu poruku. Ona je primijetila kako s isplatom mirovine nije dobila usklađeni iznos koji joj pripada zbog štednje u drugom stupu, odnosno obveznom mirovinskom fondu.

– Dobili smo mirovinu za mjesec rujan, ali bez usklađenja od 5,9 posto, koliko iznosi stopa promjene indeksa potrošačkih cijena. Naravno da na svojoj stranici, gdje napišu obavijest da je mirovina isplaćena, nisu nigdje napisali kada će se mirovine uskladiti i kada će biti isplaćene, a odgovorili su tek na moj upit. Bit će isplaćene u mjesecu listopadu, zaostaci od usklađenja i mirovina za listopad zajedno, tvrdi umirovljenica.

stjepan curaj
HNS: Drugi stup treba postati dobrovoljan. Tko ne želi uplaćivati - dajte mu da troši

Otprije poznati podaci

Ogorčena je zbog postupka Raiffeisen MOD-a, koje joj isplaćuje dio mirovine iz drugog stupa, jer su podaci za usklađivanje bili još otprije poznati, a neki MOD-ovi su već isplatili usklađene mirovine.

– U Ugovoru o mirovini koji se s njima sklapa piše samo da se usklađuje dva puta godišnje, a kada je to i po kojim kriterijima, niti slova, a niti oni konkretno odgovaraju kada ih pitate, objašnjava Ljubica Kršić.

Drugačije usklađivanje na dulji rok

Iz Raiffeisen MOD-a odgovaraju kako je “Zakonom o mirovinskim osiguravajućim društvima propisano da se mirovina iz drugog stupa usklađuje najmanje dva puta godišnje prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena za prethodno polugodište kojeg objavljuje Državni zavod za statistiku, no nije propisan datum u kojem se usklađenje mora provesti.” Stoga je rok za provođenje isplate usklađivanja “poslovna odluka Društva”.

– Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo d.d. provest će usklađenje mirovina iz drugog stupa s 01.10.2022. po stopi promjene indeksa potrošačkih cijena u visini od 5,9 posto za prethodno polugodište, a korisnicima će biti isplaćeni i pripadajući zaostaci usklađenja počevši od 01.07.2022. te korisnici neće biti uskraćeni za pripadajuće usklađenje propisano Zakonom. Također, htjeli bismo napomenuti kako je prema ranijim odredbama Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima bilo propisano usklađivanje mirovina prema AVM, te Društvo i dalje ima u isplati korisnike kojima se mirovina usklađuje prema AVM. Budući da Društvo isplaćuje mirovine unaprijed, odnosno za tekući mjesec, oba će usklađivanja biti provedena na isplati mirovine za listopad, poručili su iz Raiffeisen MOD-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap