HNS: Drugi stup treba postati dobrovoljan. Tko ne želi uplaćivati – dajte mu da troši

Josip Mihaljević
1. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Predsjednik Hrvatske narodne stranke Stjepan Čuraj predstavlja reformske prijedloge koje će kao manji koalicijski partner prezentirati Vladi. Između ostaloga, našla se tu i mjera potpune liberalizacije drugog mirovinskog stupa – HNS-ovci smatraju da bi on trebao biti dobrovoljan, a ako netko ne želi sudjelovati u drugom stupu – neka troši novce.

stjepan curaj

Foto: Stjepan Čuraj, predsjednik HNS-a | Youtube screenshot

Hrvatska narodna stranka (HNS) na čelu sa Stjepanom Čurajem ovih dana održavala malu turneju u Hrvatskoj na kojoj predstavljaju reformske prijedloge koje će kao manji koalicijski partner prezentirati Vladi. Cilj je im je, kako kažu, život hrvatskog radnika i građanina učiniti zadovoljnijim, a državni sustav funkcionalnijim.

HNS-ove reforme odnose se na područja rada, mirovina i poreza te se predlažu četiri konkretne promjene, donosi trend.com.hr.

Prva od njih je skraćivanje radnog tjedna sa 40 na 36 sati:

“Sve drugo ostaje isto i što se tiče plaća, ugovora, svega ostalog… čak do mogućnosti da radni tjedan bude i 32-satni ukoliko se odrekne plaćenog dnevnog odmora. Više je ciljeva – smanjilo bi se opterećenje, povećala bi se produktivnost, poslodavac bi radniku mogao ponuditi da ta četiri sata odradi kao prekovremeno, što se dodatno plaća. Radila bi se pozitivna selekcija među svojim radnicima, a to se naslanja i na drugi prijedlog mini posla, da se ponudi radnicima da zasnuju kod drugog poslodavca, koji bi porezno bio tretiran s 15 posto doprinosa za mirovinsko”, poručio je prošloga tjedna u Karlovcu Stjepan Čuraj.

Što se tiče drugog mirovinskog stupa, na tom polju pripremili su poprilično radikalnu liberalizaciju. U ovom trenutku sudjelovanje u drugom stupu je obavezno, a HNS želi da postane dobrovoljno. U tom bi slučaju, onaj tko to želi, 5 posto svoje bruto plaće odvajao za štednju u drugom stupu, a ako netko to ne želi – novac bi mu bio isplaćen i mogao bi ga trošiti kako želi. S druge strane, predlažu da se doprinosi, za one koji žele sudjelovati u drugom stupu, povećavaju s 5 na 10 posto.

Treća mjera intervencija je u poreznu politiku i odnosi se na povećavanje iznosa osobnog odbitka koji bi instantno doveo do rasta plaća. Posljednja mjera je svojevrsni “antiuhljebski” zakon prema kojima bi se u javnu i državnu službu zapošljavalo po uzoru na EU s jedinstvenim rang listama na kojima bi ljudi transparentnije konkurirali za natječaje.

 

HNS: Drugi stup treba postati dobrovoljan. Tko ne želi uplaćivati – dajte mu da troši
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap