Nacionalne mirovine u susjedstvu: Primaju ih zaslužni građani, a iznosi jako variraju

Milan Dalmacija
12. ožujka 2023.
Mirovine
A- A+

Dok su u Hrvatskoj nacionalne mirovine kolokvijalni naziv za naknade koje primaju osobe starije od 65 godina bez minimalno 15 godina staža, u Srbiji se one dodjeljuju zaslužnim umjetnicima i sportašima. Kriteriji su različiti pa se umirovljeni umjetnici biraju natječajem, a kriteriji za sportaše su slični sportskoj mirovini u Hrvatskoj.

novčanice eura u različitim apoenima

Novčanice eura | Foto: mirovina.hr

Dok se kod nas pojam nacionalnih mirovina zapravo odnosi na nacionalne naknade za starije osobe koje nisu skupile 15 godina staža, a nedavno smo pisali i o tome da su povećane, u susjednoj Srbiji one imaju sasvim drugo značenje.

siromaštvo
Nacionalne naknade za starije nisu ispunile svrhu: Ranije procjene bile su pogrešne, stiže novi zakon

Nacionalne mirovine se ondje dodjeljuju umjetnicima, ali i sportašima. S obzirom na to da su ove dvije kategorije podosta različite, takvi su i uvjeti njihove dodjele. Portal Danas piše kako su one već dodijeljene 20 zaslužnih umjetnika te da u prosjeku iznose 73.114 dinara (621,47 eura). Pritom kriteriji za njihovu dodjelu nisu najjasniji.

Natječaj za odabir umirovljenika

Poznato je da se nacionalna mirovina umjetnicima dodjeljuje na mirovinu koju su već ostvarili. To je doživotni mjesečni prihod u visini neto plaće za sredinu prošle godine po službenoj statistici. Treba naglasiti da ovo nije stalna mjera te da su se kriteriji mijenjali s vremenom. Nacionalne mirovine za kulturu dodjeljivale su se od 2006. do 2013. bez ograničenja, da bi potom od 2021. bile ponovno uvedene, ali uz limit od 20 primatelja.

Stoga je uveden natječaj na kojeg se mogu prijaviti umjetnici iz svih grana kulture, ali uz uvjet da su dobili neku od strukovnih ili individualnih nagrada, da su radili na promociji države te da imaju pravo na mirovinu. Uz to, jedno mjesto je rezervirano za pripadnike nacionalnih manjina, a dobitnike nacionalne mirovine bira posebna komisija.

Novac stiže i za rekorde

A sada sport i - mirovina: Sportske mirovine zapravo to nisu, ali su mnogima potpuno nejasne

Kod nacionalnih mirovina za sportaše, pravo ostvaruju svi osvajači medalja na velikim natjecanjima, poput europskih i svjetskih prvenstava, olimpijskih i paraolimpijskih igara, Šahovske olimpijade, Davis cupu i FED cupu. Mirovinu će dobiti i ako postave svjetski rekord u nekom od olimpijskih sportova. Iznos mirovina za njih se određuje po prosječnoj plaći iz prosinca prošle godine, a može varirati od 84.227 do 252.681 dinara, odnosno od 715,93 do 2.147,79 eura. Uz to, sportaši za izuzetne uspjehe mogu dobiti i državne nagrade u iznosu od 10 do 45 tisuća eura.

Slične kriterije za sportaše ima i Hrvatska, o čemu smo ranije pisali. Pravo na sportsku mirovinu u Hrvatskoj imaju osvajači medalja na svjetskim i europskim prvenstvima te olimpijskim i paraolimpijskim igrama, ali i njihovi treneri. U Srbiji se sportske mirovine dodjeljuju sportašima nakon 40., a u Hrvatskoj nakon 45. godine života. Ako su sportaši ostvarili više zapaženih uspjeha, u obje zemlje se sportska mirovina dodjeljuje samo za jedan sportski uspjeh.

novčanice eura u različitim apoenima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap