Stižu uvećane nacionalne naknade za starije osobe: Doznali smo točan datum isplate

Milan Dalmacija
16. veljače 2023.
Mirovine
A- A+

Isplata nacionalne naknade za starije osobe započet će u petak, 17. veljače. Pravo na naknadu ostvaruje 6.470 osoba, a na račune će im stići uvećani iznos od 120,71 eura.

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

U petak, 17. veljače 2023. počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za siječanj 2023., korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama. Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 6.470 korisnika (64,70 posto žena i 35,30 posto muškaraca), za što je osigurano 779.005,98 eura iz Državnog proračuna, izvijestio je HZMO.

Podsjećamo da je Upravno vijeće HZMO-a na prošloj sjednici, održanoj 13. veljače 2023., donijelo Odluku o usklađivanju svote nacionalne naknade za starije osobe od 1. siječnja 2023. koja iznosi 120,71 eura ili 909,49 kuna, o čemu smo pisali ovdje.

Tko ostvaruje prava na naknadu?

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su:

Novčanice eura u rukama
HZMO povećao svote nacionalne naknade za starije osobe: Isplata kreće uskoro
  • da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
  • da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 120,71 eura (909,49 kuna)
  • da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.

Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Zahtjev se može predati bilo kada

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap