Uskoro podjela ‘nacionalnih mirovina’ u Srbiji: Kandidati su nominirani na natječaj

Milan Dalmacija
13. prosinca 2022.
Mirovine
A- A+

Nacionalne mirovine u Srbiji nisu ono što su u Hrvatskoj. Riječ je o priznanju za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, u obliku doživotnog mjesečnog dodatka na mirovinu. Na natječaj je prijavljeno 22 umjetnika, no neće svi dobiti mirovinu.

Foto: Unsplash

Završen je natječaj za dodjelu nacionalnih mirovina u Srbiji. Iako zvuči čudno da umirovljenici dobivaju mirovine putem natječaja, ovdje nije riječ o nacionalnim mirovinama kakve znamo u Hrvatskoj, odnosno naknadi od 820,80 kuna za starije od 65 godina koji ne primaju mirovinu.

Ovdje se radi o priznanju za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi. Na nj imaju pravo svi stariji umjetnici od 65 godina. Konkretno, riječ je o doživotnoj novčanoj naknadi, koja služi kao dodatak redovitoj mirovini. Na natječaju, sve strukovne udruge nominiraju svoje kandidate, a potom Ministarstvo kulture određuje tko će dobiti taj dodatak.

Tako su natječajem koji je završio 9. prosinca odabrana 22 imena. Kandidature su predane u obliku kratke biografije, obrazložene ocjene doprinosa u pojedinoj branši (gluma, pjesništvo…) te liste nagrada i priznanja za svakog kandidata, piše Nova.rs.

Nacionalna mirovina je u Srbiji donedavno iznosila 50.000 dinara (3.000 kuna), no usklađivanjem u studenom, taj je iznos povećan na 64.730 dinara (3.883,80 kuna).

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap