Mirovinski fondovi u travnju: I dalje raste broj članova, a neto imovina sva tri stupa je u blagom padu

Luka Kalac
4. lipnja 2024.
Mirovine
A- A+

Objavljeno je mjesečno izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) s podacima o stanju mirovinskih fondova u travnju 2024. godine. Zanimljivo je da se i dalje bilježi povećanje broja članova u obveznim mirovinskim fondovima. Ipak, neto imovina obveznih mirovinskih fondova je iznosila 21,1 milijarde eura, što je 0,03 milijarde eura manje u odnosu na ožujak. Iz HANFA-e su istaknuli kako je ovo smanjenje posljedica negativnih tržišnih kretanja koji su neutralizirali pozitivne neto uplate sredstava tijekom mjeseca. Osim toga, smanjila se i neto imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova za 0,4 posto.

Novčanice od 5, 10 i 20 eura.

Novac | Foto: MUP

Mjesečno izvješće HANFA-e za travanj potvrđuje rast broja članova, kao i povećanje neto imovine fondova. Ipak, zabilježena su i pojedina smanjenja, poput snižavanja ukupnog iznosa isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih obveznih mirovinskih fondova (OMF).

Ako usporedimo stanje s onim u ožujku, može se reći kako se nastavlja pozitivan trend od prošle godine, koja je bila rekordna po prinosima članova mirovinskih fondova, pri čemu su obvezni mirovinski fondovi zaradili osam milijardi eura. Više detalja o tome kako je to izgledalo u prošlom mjesecu ove godine možete pročitati ovdje.

Sijedi umirovljenik u smeđoj jakni sjedi na klupi.
Otkrivamo kakvo je stanje računa osiguranika s prosječnom plaćom u obveznim mirovinskim fondovima

Malo više od 3.500 članova više nego u ožujku u obveznim fondovima

Obvezni mirovinski fondovi su na kraju travnja brojali 2.268.274 člana, što je 3.542 člana (0,16 posto) više nego što ih je bilo u prethodnom mjesecu. Sagledavajući rast broja novih članova po kategorijama, najviše njih, čak 80,1 posto, bilo ih je u kategoriji B, dok ih je 15,2 posto bilo u kategoriji A i svega 4,7 posto ukupnog broja članova OMF-a u kategoriji C.

Tijekom travnja iz fondova je, zbog odlaska u mirovinu ili smrti, izašlo 1.682 članova. Kada se ta brojka usporedi s onom iz ožujka, riječ je o 682 člana više. U travnju obvezni mirovinski fondovi su dobili ukupno 5.224 novih članova, a njih čak 97,6 posto, automatizmom je rasporedio Regos.

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova se smanjila

Ako od početka rada obveznih mirovinskih fondova sagledavamo prinose, odnosno anualizirano, dosegnuli su 7,3 posto za Mirex A, 5,3 posto za Mirex B i 3,3 posto za Mirex C.  Na kraju travnja nominalni mjesečni prinosi Mirexa iznosili su 1 posto za kategoriju A, -0,6 posto za kategoriju B i -0,1 posto za kategoriju C. Kako se točno kretao fond kategorije C od samih početaka možete vidjeti u ovom tekstu.

Ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove u travnju su iznosili 124,6 milijuna eura, dok su ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova bili 25,2 milijuna eura. Ako se usporede podaci s onima iz ožujka, zabilježen je porast u travnju i to od 9,6 milijuna eura. Na kraju travnja su se obveznička ulaganja OMF-ova popela na 13 milijardi eura, i time su sačinjavali 61,6 posto imovine. Neto imovina obveznih mirovinskih fondova je iznosila 21,1 milijarde eura, odnosno 0,03 milijarde eura manje u odnosu na ožujak.

– Smanjenje neto imovine u travnju prvenstveno je posljedica negativnih tržišnih kretanja koji su neutralizirali pozitivne neto uplate sredstava tijekom mjeseca, stoji na internetskoj stranici HANFA-e.

mirovinski fondovi
Stanje mirovinskih fondova u ožujku: Treći stup bilježi smanjenje uplata i isplata

Otvoreni dobrovoljni mirovinski fondovi imaju 402.772 članova

Na kraju travnja ove godine broj članova osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF) povećao se za 0,5 posto na mjesečnoj razini, a broj članova 21 zatvorenog dobrovoljnog mirovinskog fonda (ZDMF) za 0,1 posto, čime su spomenuti fondovi brojali 402.772 (ODMF) odnosno 48.964 (ZDMF) članova.

Ukupne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) u travnju 2024. iznosile su 9,7 milijuna eura, odnosno 0,8 posto neto imovine s kraja prethodnog mjeseca. Ukupne isplate iz DMF-ova u travnju su iznosile 4,2 milijuna eura, što je za 0,3 milijuna eura više od isplata u ožujku.

Smanjila se i neto imovina dobrovoljnih fondova

Ukupne isplate zbog umirovljenja i ostalih razloga činile su 70,5 posto, isplate zbog promjene fonda 22,9 posto, a isplate zbog smrti 6,6 posto ukupnih isplata u travnju. Kod ukupnih isplata zbog umirovljenja 1,4 milijuna eura isplaćeno je putem mirovinskog društva (fonda), 0,9 milijuna eura u formi jednokratnih isplata, a 0,6 milijuna eura transferirano je u mirovinska osiguravajuća društva (MOD-ove).

Neto imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova se u travnju smanjila za 4,7 mil. eura, što je 0,4 posto na mjesečnoj razini i iznosila je 1,3 milijardi eura. Mjesečni nominalni prinosi DMF-ova u travnju su se kretali od -1,5 posto do 0,1 posto, a prinosi na godišnjoj razini od 3,5 posto do 16 posto. Prinosi DMF-ova od početka godine kretali su se u rasponu od 0,3 posto do 5,7 posto. Kod strukture ulaganja DMF-ova najveći dio portfelja čine obveznice, a zatim dionice i investicijski fondovi.

Ulaganja u dionice i investicijske fondove

U prošlom mjesecu zastupljenost ulaganja u dionice iznosila je 4,9 milijarde eura, a pritom su ulaganja u domaće dionice činila 14 posto. Nešto manje se ulagalo u inozemne dionice, točnije 9,2 posto imovine fondova.

Ulaganja u investicijske fondove iznosila su 2,1 milijarde eura i udjelom od 10,1 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova. Novac i depoziti činili su u travnju 4,3 posto imovine, odnosno 910,2 milijuna eura.

HANFA-inu grafiku mjesečnog izvješća za travanj 2024. godine pogledajte ispod:

Mjesečno izvješće za travanj 2024. Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA).

HANFA mjesečno izvješće travanj 2024. | Foto: screenshot / HANFA

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap