Mirovina od 3.000 eura: Zvuči nemoguće, ali evo kako je ostvariti u Njemačkoj

Jasmina Grgurić Zanze
15. listopada 2023.
Mirovine
A- A+

Postoji 50 osoba koje u Njemačkoj trenutno primaju mirovinu od 3.000 eura. Iako zvuči nemoguće, do takvog je iznosa moguće doći, ali naravno, za njega morate raditi više od 40 godina za visoku plaću. Usporedbe radi, najviše mirovine iz rada u Hrvatskoj iznose u prosjeku 1.325 eura, međutim najviša poznata prosječna mirovina je ona ‘saborska’.

Foto: Pixabay

Najviše mirovine, prema Zakonu o najvišoj mirovini, u prosječnom iznosu od 1.285 eura u Hrvatskoj prima 1.695 građana. Naravno, ima i većih mirovina od toga pa tako drugi podatak Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje kaže da više od 26.000 umirovljenika prima u prosjeku 1.325 eura mirovine. Najviša poznata mirovina u prosjeku je ona ‘saborska’ koja iznosi čak 1.844 eura, što znači da ima i viših. Koliko iznosi ona najveća među njima, HZMO nikada nije otkrio. Međutim, u Njemačkoj najviša mirovina može sezati i do nevjerojatnih 3.000 eura.

Najveći profiteri usklađivanja: Evo koliko rastu saborske mirovine

Prema podacima njihovog mirovinskog osiguranja, trenutno u Njemačkoj postoji 50 osoba kojima se taj iznos mjesečno doznačuje iz mirovinskog osiguranja.

Mjesečna vrijednost mirovine po mirovinskom bodu trenutno iznosi 37,60 eura, a broj mirovinskih bodova ovisi o prihodima. Izračun za zaposlenika koji dobiva svake godine po dva mirovinska boda donosi n1.info.hr u ovom obliku: 2 mirovinska boda x 45 godina doprinosa x 37,60 eura vrijednost mirovine = 3.384 eura mirovine mjesečno.

Ipak, malo je vjerojatno da će zaposlenik u 45 godina zaraditi dovoljno da svake godine dobije maksimalan broj mirovinskih bodova, no mirovina od 3.000 eura nije nedostižna. Prema podacima njemačkog mirovinskog osiguranja, 50 umirovljenika koji su prešli granicu od 3.000 eura uplaćivali su u mirovinski fond više od 50 godina. To bi značilo da su radili dulje nego što su morali.

A sve o njemačkim mirovinama naši umirovljenici mogu doznati na Savjetodavnim danima HZMO-a, o kojima više možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap