Želite li znati sve o njemačkim mirovinama? Savjetodavni dani HZMO-a pružit će odgovor na sva pitanja

Milan Dalmacija
14. listopada 2023.
Mirovine
A- A+

Građani koji se prijave za sudjelovanje u Međunarodnim savjetodavnim danima, moći će postaviti pitanja o ostvarivanju mirovinskih prava iz njemačkog mirovinskog sustava. Savjetovanja će se održati 17. i 18. listopada u Zagrebu.

njemacka

Foto: Unsplash

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u suradnji s njemačkim nositeljem mirovinskog osiguranja Deutsche Rentenversicherung (DRV) organizira Međunarodne savjetodavne dane u Zagrebu. Savjetovanja za osiguranike koji su bili ili još uvijek jesu zaposleni u Njemačkoj odvit će se 17. i 18. listopada od 9 do 16 sati u Središnjoj službi, na adresi Ulica Antuna Mihanovića 3.

Radnici na gradilištu
Kako do prosječne mirovine u Njemačkoj? Uvjeti nisu laki, a pri umirovljenju slijedi iznenađenje

Za sudjelovanje na savjetodavnim danima potrebno je dogovoriti termin pozivom na broj (+385) 1 4595-225 ili putem elektroničke pošte na [email protected]. Na samo savjetovanje zainteresirani građani trebaju donijeti dokumente o mirovinskom osiguranju, osobnu iskaznicu ili putovnicu.

Na taj način će moći postavljati pitanja vezana uz ostvarivanje prava iz njemačkog mirovinskog osiguranja te saznati sve bitne informacije, od trajanja postupka do načina isplate njemačke mirovine. Prema podacima DRV-a, u 2021. godini njemačke je mirovine primalo 98.055 hrvatskih državljana. S obzirom na to da u Njemačkoj trenutno živi oko pola milijuna ljudi hrvatskog podrijetla, interes za ovakvim savjetodavnim aktivnostima mogao bi biti velik.

Njemački se mirovinski sustav u nekim stvarima bitno razlikuje od hrvatskog. Tako je, primjerice, pod određenim uvjetima moguće dobiti mirovinu za samo pet godina staža, o čemu smo pisali ovdje. Nije zgorega spomenuti ni kako su prosječne mirovine u Njemačkoj puno više nego u Hrvatskoj, kao i općeniti uvjeti rada i života, što i dalje privlači ljude s ovih prostora.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap