Najveći profiteri usklađivanja: Evo koliko rastu saborske mirovine

Jasmina Grgurić Zanze
31. kolovoza 2023.
Mirovine
A- A+

Saborske mirovine prima 680 umirovljenika koji će ujedno biti i najveći profiteri rekordnog usklađivanja mirovina. Naime, njihove će mirovine rasti za čak 145 eura te će s rujanskom isplatom iznositi nevjerojatnih 1.868 eura. Istaknimo kako su 2011. ukinute saborske mirovine, ali tu povlasticu mogu koristiti svi koji su dotad imali mandat.

Hrvatski Sabor

Što je veća mirovina, to je veći njezin porast kod svakog usklađivanja u postotnom izračunu. Kao i ranije, i ovoga će puta od rekordnih 8,42 posto najviše profitirati umirovljeni saborski zastupnici, ministri, suci Ustavnog suda i glavni državni revizori.

Samo ove godine dobit će 373 eura više

Hrvatska ima 680 takvih povlaštenih mirovina, a ona je na posljednjoj isplati iznosila čak 1.723 eura. Nakon srpanjskog usklađivanja s isplatom u rujnu, naši će umirovljeni zastupnici profitirati za čak 145 eura pa će njihova mirovina u konačnici iznositi oko 1.868 eura. Koliku će “povišicu” dobiti ostale kategorije umirovljenika, možete usporediti ovdje.

Silvano Hrelja ide u mirovinu: Čega ću se držati ako ne svoje riječi?

Hrvatska ima 18 kategorija umirovljenika kojima je mirovina priznata prema posebnim propisima, a upravo se ova može pohvaliti najvećim iznosima. Početkom godine imali smo samo četiri takve mirovine manje, a od siječnja do danas one su u prosjeku rasle za više od 200 eura. Gledamo li na godišnjoj razini, rast saborskih mirovina kroz 2023. iznosit će nevjerojatnih 373 eura! Rezultat je to posljednja dva usklađivanja ove godine u ukupnom iznosu od 13,8 posto.

Ukinute, ali sve ih je više

Valja napomenuti kako su saborske mirovine ukinute krajem 2011. godine, ali tu je povlasticu i dalje moguće ostvariti. Naime, svi zastupnici koji su do tada sjedili u Saboru barem pola mandata, imaju pravo na saborsku mirovinu. Svi koji su prvi put zastupnici postali nakon toga, od sedmog saziva nadalje, u mirovinu idu kao i svi ostali, odnosno prema općim propisima iz Zakona o mirovinskom osiguranju. Isto se odnosi i na bivše članove Vlade, odnosno ministre.

Stari i novi zastupnici: Tko ima, a tko nema pravo na saborsku mirovinu?

Uz živuće korisnike saborskih mirovina, koji su u nju mogli ići već sa 50 odnosno 55 godina života za muškarce i 20 godina staža te starije zastupnike koji još nisu otišli u mirovinu, a ostvaruju pravo na saborsku, broj korisnika ove povlastice u mirovinskom sustavu godinama se ne smanjuje. Početkom 2022. godine imali smo 682 saborske mirovine, dakle samo dvije manje nego danas, a jednako toliko ih je bilo i 2021. Sredinom 2019. ih je bilo čak deset manje nego sada.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap