Kretanje fonda kategorije A: Lani su zabilježili rekordne prinose, a otkrivamo kako trenutno stoje

Luka Kalac
8. lipnja 2024.
Mirovine
A- A+

Obvezni mirovinski fondovi (OMF) upravljanju sredstvima iz drugog mirovinskog stupa čija je učinkovitost predstavljena kroz indeks MIREX koji se dijeli na MIREX A, MIREX B i MIREX C. Od navedenih, najrizičniji je fond A kategorije, no s velikim rizikom dolaze i velike nagrade. Lani je ovaj fond ostvario nominalni prinos od 14,88 posto, dok su mu realni prinosi bili 9,93 posto. Godišnji prinos od početka rada do kraja 2023. godine dosegao je 7,17 posto, što je ujedno i rekordni prinos. Mjesečni prinosi u prvom kvartalu ove godine nisu krenuli najbolje, dok se brojka vrti između jedan i dva posto. U siječnju su mjesečni prinosi fondova kategorije A iznosili 1,8 posto, u veljači 1,1 posto, dok su se u ožujku popeli na dva posto, a u travnju se vratili na jedan posto.

Fotografirani zaslon koji prikazuje grafove.

Graf | Foto: Unsplash / Nicholas Cappello

Pojam fonda kategorije A najzahvalnije je pojasniti od samog stupanja u radni odnos. Primjerice, ako radnica ili radnik žele sebi priuštiti veći iznos mirovine u budućnosti, izučavanjem tržišnih opcija za ulaganje svoje štednje uvidjet će neke od opcija koje to omogućavaju. Fond kategorije A je tako najrizičniji, ali je ujedno ovo i najunosnije ulaganje s najvećim

Što je MIREX?

Učinkovitost obveznih mirovinskih fondova (OMF) koji upravljaju novcem iz drugog mirovinskog stupa očitava se pomoću indeksa MIREX. Upravo MIREX predstavlja stvarnu vrijednost osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova, o kojima smo pisali i ovdje. Isto tako, MIREX prikazuje ulaganje sredstava navedenih mirovinskih fondova. Ako se tek upoznajete s ovom temom, potrebno je poći od toga da poslodavac izdvaja pet posto bruto plaće i ta sredstva uplaćuje u fond po izboru radnika. Inače, kada osoba stupi u radni odnos, automatski je u fondu B. Prvenstveno o vama ovisi ostajete li u fondu B ili ćete prijeći u fond A ili C, čije stanje od samih početaka možete pročitati u ovom tekstu.

Kao što smo već pisali, u slučaju da je indeks viši nego je što je bio u prethodnom razdoblju, riječ je o ostvarenju pozitivnog prinosa na uložena sredstva, odnosno o povećanoj vrijednosti mirovine. S druge strane, do smanjena vrijednosti mirovine dolazi padom indeksa u odnosu na prethodno razdoblje.

Novčanice od 5, 10 i 20 eura.
Mirovinski fondovi u travnju: I dalje raste broj članova, a neto imovina sva tri stupa je u blagom padu

Fond kategorije A i njegova funkcija

Kada je riječ o fondu kategorije A, potrebno je istaknuti kako on predstavlja ulaganja u iznimno rizičnu imovinu. Upravo na to ukazuje činjenica prema kojoj na dioničkom tržištu smije biti uloženo do 55 posto neto vrijednosti imovine.

Osobe koje su odabrale ovaj način ulaganja, moraju imati na umu kako s većim rizikom, kakav je prisutan kod fonda kategorije A, dolazi i veća nagrada. Ovaj fond se može opisati i kao zbroj vrijednosti sva četiri obvezna mirovinska fonda. Fond ove kategorije više je namijenjen mlađim osiguranicima.

Lanjski prinos fonda kategorije A

Obvezni mirovinski fondovi, s naglaskom na kategoriju A, ostvarili su pozitivne prinose u 2023. godini. Fond kategorije A je tako u 2023. godini ostvario nominalni prinos od 14,88 posto, dok su mu realni prinosi iznosili 9,93 posto. Prošlogodišnji prinosi ovog fonda, koji postoji od 2014. godine, su rekordni. Prinos od početka njegovog rada do kraja prošle godine iznosio je 7,17 posto na godišnjoj razini. Na početku godine je Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) objavila da su prije dvije godine započeli s vrlo niskim prinosima, ali prema njihovim prognozama, nominalni i realni prinosi će biti pozitivni, o čemu smo pisali i ovdje.

Inače, od početka rada, fond kategorije A ima najveći prinos, a iza njega je fond kategorije B koji ga je nadmašio u prinosima samo 2012. i 2014. godine. Od početka rada, 21. kolovoza 2014. godine, pa sve do kraja prošle godine, nominalni prinos indeksa fonda kategorije A je na godišnjoj razini iznosio 7,17 posto, dok je realno iznosio 4,45 posto.

Kretanje MIREX-a A od početka rada (21. kolovoza 2014. godine) do 31. prosinca 2023. godine.

Fond kategorije A | Foto: HANFA

Graf
Kretanje fondova kategorije C od samih početaka: Iz UMFO-a prognoziraju pozitivne prinose, a evo i zašto

Fond kategorije A u 2024. godini

Nakon prikazanog kretanja fonda kategorije A u prošloj godini, pogledajte stanje u prvom kvartalu 2024. godine.

Siječanj 2024. godine

Na kraju siječnja 2024. godine obvezni mirovinski fondovi (OMF) su imali 2.255.736 članova. U fondu kategorije A tada se nalazilo 14,6 posto ukupnog broja članova OMF-ova. Podsjećamo kako je neto imovina obveznih mirovinskih fondova krajem siječnja ove godine iznosila 20,5 milijardi eura. U samo mjesec dana uočeno je povećanje neto imovine OMF-a za 3 milijardi eura, što je zapravo 1,5 posto.

Čak 113,7 milijuna eura je uplaćeno u obvezne mirovinske fondove u siječnju kao ukupna neto imovina fonda. S druge strane, ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova 22,2 milijuna eura. Na kraju siječnja nominalni mjesečni prinosi fonda kategorije A iznosili su 1,8 posto, za razliku od anualiziranih prinosa na od početka rada OMF-ova koji su iznosili 13,7 posto.

Veljača 2024. godine

Već idućeg mjeseca, obvezni mirovinski fondovi su brojali 4.347 članova više. Tada se 14,8 posto ukupnog broja članova OMF-a nalazilo u kategoriji A kategoriji. U to vrijeme je neto imovina obveznih mirovinskih fondova iznosila 20,8 milijardi eura, što je porast od 0,2 milijardi eura, odnosno 1,2 posto od kraja siječnja do kraja veljače ove godine.

Ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili su krajem veljače 113,19 milijuna eura. Ukupni iznosi svih isplata iz svih OMF-ova, po zatvaranju osobnih računa, iznosili su 16,4 milijuna eura. Na kraju veljače nominalni mjesečni prinosi fonda kategorije A iznosili su 1,1 posto, dok su anualizirani prinosi od početka rada OMF-ova na razini od 14,1 posto.

Ožujak 2024. godine

Obvezni mirovinski fondovi su krajem ožujka brojali 2.264.732 člana. Od ukupne brojke članova krajem ožujka u to se vrijeme u A kategoriji nalazilo njih 15 posto. U tom mjesecu uočen je i porast neto imovine obveznih mirovinskih fondova na 21,2 milijarde eura. To je 0,4 milijardi eura, odnosno 1,8 posto više nego što je to bio slučaj u veljači.

Čak 116,2 milijuna eura iznosili su ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove krajem ožujka ove godine. Po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova, ukupni iznosi isplata su iznosili 15,6 milijuna eura. U ožujku su narasla obveznička ulaganja OMF-ova na 12,9 milijardi eura, dok su istovremeno OMF-ovi u ožujku zabilježili pad od 0,9 milijuna eura. Na kraju ožujka nominalni mjesečni prinosi iznosili su dva posto  za kategoriju A. Krajem tog mjeseca su prinosi fonda kategorije A od početka godine iznosili 15,2 posto. Anualizirani prinosi od početka rada OMF-ova su bili na 7,5 posto.

Travanj 2024. godine

Posljednje izvješće HANFA-e pokazuje stanje u travnju ove godine kada su obvezni mirovinski fondovi brojali 2.268.274 člana. Riječ je 3.542 člana više nego u ožujku, odnosno o povećanju od 0,16 posto. U kategoriji A se u travnju ove godine nalazilo 15,2 posto sveukupnog broja članova. U travnju je uslijedio i pad neto imovine obveznih mirovinskih fondova na 21,1 milijarde eura, što predstavlja 0,03 milijardi eura manje, odnosno 0,1 posto manje nego što je to bilo u ožujku.

Ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove krajem travnja ove godine iznosili su 124,6 milijuna eura. Po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova, ukupni iznosi isplata su iznosili 25,2 milijuna eura. U travnju su narasla obveznička ulaganja OMF-ova na 13 milijardi eura, dok su istovremeno OMF-ovi u travnju zabilježili rast od 9,6 milijuna eura. Na kraju travnja nominalni mjesečni prinosi Mirexa iznosili su jedan posto za kategoriju A. Krajem tog mjeseca su prinosi fonda kategorije A od početka godine iznosili 13 posto, dok su anualizirani prinosi od početka rada OMF-ova iznosili 7,3 posto.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap