Udovice i udovci ne trebaju strepiti: S usklađivanjem raste limit za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu

Milan Dalmacija
23. kolovoza 2022.
Istaknuto
A- A+

Korisnici obiteljskih mirovina imat će pravo na odabir novih modela isplate ako im vrijednost ukupne svote iz mirovinskog osiguranja ne prelazi 80 aktualnih vrijednosti mirovina. Dobra vijest je da se sa svakim usklađivanjem taj iznos povećava.

Udovica | Foto: Ilustracija/Unsplash

Od 1. siječnja udovice, odnosno udovci će primati obiteljsku mirovinu u nešto drugačijem iznosu i po nešto drugačijem principu. Naime, moći će odabrati hoće li primati 77 posto mirovine pokojnika ili svoju mirovinu uz još 27 posto obiteljske mirovine. To će donijeti i izmjene u obračunu mirovina, koje bi ovim potezom trebale biti nešto veće. Naravno, država je tu postavila limit, pa zbroj svih mirovina udovice ili udovca, za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu ne smije prelaziti vrijednost 80 aktualnih vrijednosti mirovina.

Glas Koncila piše da novi model obiteljskih mirovina ne štiti dostojanstvo velikih obitelji: Evo zašto to nije točno

To je u vrijeme javnog savjetovanja o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju, kojeg je Hrvatski sabor usvojio 15. srpnjan iznosilo 5.850,40 kuna. S obzirom na to da je u međuvremenu došlo do usklađivanja mirovina prema “švicarskoj” formuli, što znači da će mirovine rasti za 6,18 posto, vrijedilo je provjeriti hoće li limit od 5.850 kuna ostati na snazi. Naime, s usklađivanjem raste i vrijednost AVM-a, pa bi se trebao promijeniti i limit unutar kojeg će se ostvarivati pravo na obiteljsku mirovinu.

– Kao jedan od uvjeta koje bi udovica, odnosno udovac trebali ispunjavati za isplatu dijela obiteljske mirovine, prijedlogom je predviđeno i da ukupna svota iz obveznog mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj ne prelazi iznos od 80 aktualnih vrijednosti mirovine. Zakonom o mirovinskom osiguranju propisano je da se mirovine usklađuju od 1. siječnja i od 1. srpnja svake kalendarske godine prema novoj aktualnoj vrijednosti mirovine te će propisana ukupna svota mirovine koja ne može iznositi više od 80 aktualnih vrijednosti mirovine, na dan 1. siječnja 2023., ovisiti o aktualnoj vrijednosti mirovine, poručili su iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje trebalo bi donijeti odluku o novom iznosu AVM-a do kraja ovoga tjedna. Prema okvirnom izračunu, AVM bi trebao iznositi 77,65 kuna, što bi značilo i da se limit penje na 6.211,95 kuna. Inače, iz Ministarstva napominju kako će za provedbu novog modela obiteljske mirovine izdvojiti 1,118 milijardi kuna u 2023., 1,364 milijarde kuna u 2024. i 1,478 milijardi kuna u 2025. godini.

Udovice i udovci ne trebaju strepiti: S usklađivanjem raste limit za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap