Samci kivni na povećanje i nove modele isplate obiteljske mirovine: ‘Izgleda da me Bog kažnjava što se nisam udala’

Milan Dalmacija
14. listopada 2022.
Mirovine
A- A+

Dio umirovljenika će dobiti nešto veće mirovine izglasanim izmjenama Zakona o mirovinskog osiguranja. No, među njima neće biti samci, što je teško palo jednoj umirovljenici koja tvrdi da nema prevelike razlike u režijama između samačkih i mnogočlanih domaćinstava, a dodaje i da je jeftinije kuhati za više osoba.

umirovljenica

Foto: Unsplash

Država svake godine za umirovljenike izdvaja više od 45 milijardi kuna. U srpnju je bilo rekordno usklađivanje od 6,18 posto, a nedavno su izglasane izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju koje bi od 1. siječnja trebale omogućiti veće obiteljske i najniže mirovine. Unatoč tome, brojni su umirovljenici siromašni, neke procjene kažu – njih 75 posto.

Izmjenama Zakona, umirovljenici će moći koristiti i dio obiteljske mirovine umrlog bračnog partnera uz svoju ili dobiti nešto veći iznos nego dosad. No, ovim su ovim izmjenama preskočeni samci. Jedna umirovljenica iz Primoštena, koja je cijeli svoj radni vijek provela kao kuharica u tamošnjem hotelu i na osnovi toga dobila mirovinu od 3.100 kuna, požalila se da su računi za grijanje i struju uglavnom isti, bez obzira na to živi li u kućanstvu jedna ili više osoba, a tvrdi i da je jeftinije kuhati za više ljudi nego za jednu.

Stigli friški statistički podaci: Inflacija i dalje ne popušta, hrana poskupjela najviše

– Izgleda da me Bog kažnjava što se nisam udala. Svim mojim prijateljicama, pa čak i onima u lošem braku, lakše je nego meni jer imaju još jednu mirovinu na koju mogu računati. Ja dok platim režije, kupim hranu, nove cipele za zimu, platim gorivo, ne ostaje mi baš nešto, govori ona za Dnevno.hr.

Ljutita je na vladajuće jer su, po njenom mišljenju, ponovno preskočili samce. Doduše, njima se mirovina, kao i svima drugima usklađuje dvaput godišnje, ali to u njenom i mnogim drugim slučajevima nije dovoljno.

– Nije pošteno. Ne znam što su oni mislili tim zakonom. Većina računa je ista i udatima i neudatima, nećeš puno više potrošiti ako si u braku ili sam. A oni su potpuno zaboravili na nas, valjda im više vrijede dva glasa nego jedan”, smatra ona.

Trećina mirovine ode na režije, a ostatak…

Iako prima mrvicu više od prosječne mirovine, oko 1.000 kuna mjesečno potroši na režije, a živi u stanu od 40 kvadrata. Pribojava se zime, jer grije na struju pa očekuje veće račune.

– Zimi je tako hladno da ni ne spavam u spavaćoj sobi nego zaspem na kauču jer je to jedina prostorija koju grijem. Tu onda jedem, spavam, sušim robu na sušilu”, priča umirovljenica.

Kaže kako je već odavno diplomirala kupovanje jeftine hrane. Svejedno su je iznenadile visoke cijene, naročito mlijeka.

– Odem na tržnicu i uzmem trulog voća i povrća pa napravim štrudlu, kompot ili juhu. Zna se naći i za 3-4 kune toga ako idete na zatvaranje. Najviše me pogodilo skuplje mlijeko, tvrdi ona i dodaje da ima nešto ušteđevine za “crne dane” koja se brzo topi.

‘Za samce je već puno toga napravljeno’

Saborski zastupnik Silvano Hrelja razumije njene prigovore, ali poručuje da je za samce već puno toga napravljeno.

– Što se tiče samaca, imamo za njih najpovoljnije cenzuse što se tiče dopunskog zdravstvenog osiguranja, imamo povoljne cenzuse što se tiče jednokratnog dodatka. Oni, kao i svi oni koju su otišli u mirovinu nakon 2009., imaju 27 posto dodatka. Je li to dovoljno, stvar je prosudbe, ali činjenicu da ako netko ima malo staža ili ima jako malu mirovinu je jako teško promijeniti u mirovinskom sustavu. Pitanje je vremena i volje institucija da to naprave, ali njima bi trebalo jamčiti neki dohodak koji im život čini podnošljivim ako su doista ugroženi od siromaštva, poručio je Hrelja.

Copy link
Powered by Social Snap