Fond kategorije B je zlatna sredina, a u travnju bilježi pad prinosa

Luka Kalac
15. lipnja 2024.
Mirovine
A- A+

Fond B kategorije predstavlja ulaganje u rizične dionice i manje rizične obveznice. Lani su ostvarili nominalni prinos od 10,19 posto, dok su mu realni prinosi bili 5,44 posto. Godišnji prinos od početka njegovog rada do kraja 2023. godine dosegao je 7,17 posto. U siječnju su mjesečni prinosi fonda kategorije B iznosili 1,1 posto, u veljači 0,9 posto, dok su se u ožujku popeli na 1,4 posto, a u travnju su se potpuno srozali pa su bili na razini od -0,6 posto.

Fotografirani dio ekrana koji prikazuje graf.

Graf | Foto: Unsplash / m.

Fond kategorije B je onaj kojem zaposlena osoba automatski pripada, ako ne odabere neki drugi fond. On je zapravo kombinacija ulaganja sredstava u rizične dionice i manje rizične obveznice, a zanimljivo je kretanje u prvom kvartalu ove godine, pri čemu u travnju bilježi pad.

Novčanice od 5, 10 i 20 eura.
Mirovinski fondovi u travnju: I dalje raste broj članova, a neto imovina sva tri stupa je u blagom padu

Što je MIREX?

MIREX je indeks koji predstavlja učinkovitost obveznih mirovinskih fondova (OMF) i njihovog upravljanja novcem iz drugog mirovinskog stupa. Sam MIREX, između ostalog, odražava vrijednost osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova, o čemu smo pisali i ovdje. Postoje tri fonda unutar MIREX-a, a to su fond kategorije A koji je najrizičniji, ali i s najvećim prinosima, a o njemu smo pisali ovdje, zatim fond kategorije B i na kraju je fond kategorije C koji je najmanje rizičan jer se ta sredstva ne ulažu u dionice, već isključivo u obveznice, a njegovo kretanje od početka možete pročitati u ovom tekstu.

Potrebno je naglasiti kako MIREX prikazuje gdje i kako navedeni mirovinski fondovi ulažu novac osoba u radnom odnosu. Zaposlena osoba automatski pripada fondu kategorije B, no svima na raspolaganju stoji opcija prelaska u fondove kategorije A ili C. Sredstvima koje je poslodavac izdvojio od bruto plaće raspolaže obvezni mirovinski fond i to ponajviše ulaganjem u vrijednosne papire kako bi u budućnosti vrijednost mirovine bila uvećana.

Fond kategorije B i njegova funkcija

Mirovinski fond kategorije B je poput kombinacije ulaganja sredstava u rizične dionice i manje rizične obveznice. Za razliku od njega fond kategorije C je najmanje riskantan, dok je fond kategorije A najriskantniji po pitanju ulaganja sredstava. To potvrđuje činjenica prema kojoj na dioničkom tržištu smije biti uloženo do 35 posto neto vrijednosti imovine.

Osobe koje su odabrale ovaj način ulaganja, moraju imati na umu kako je riječ o riziku srednje razine. On se, poput fonda kategorije A može opisati i kao zbroj vrijednosti sva četiri obvezna mirovinska fonda. Inače, fond kategorije B je namijenjen osobama srednjih godina.

Graf
Kretanje fondova kategorije C od samih početaka: Iz UMFO-a prognoziraju pozitivne prinose, a evo i zašto

Lanjski prinos fonda kategorije B

Kada je riječ o 2023. godini i obveznim mirovinskim fondovima, s naglaskom na kategoriju B, sa sigurnošću se može potvrditi da su ostvarili pozitivne prinose. Lani je tako ostvario nominalni prinos od 10,19 posto, dok su mu realni prinosi bili na razini od 5,44 posto. Prinos od početka njegovog rada do kraja prošle godine iznosio je 7,17 posto na godišnjoj razini. Na početku godine je Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) objavila da su prije dvije godine započeli s vrlo niskim prinosima, ali prema njihovim prognozama, nominalni i realni prinosi će biti pozitivni, o čemu smo pisali i ovdje.

U kontekstu prinosa od početka rada fondova, od fonda kategorije C bolje stoje fondovi A i B, što je u skladu s očekivanjima zbog njihove rizičnosti. Prinos od početka rada fondova kategorije A veći je od fondova kategorije B, a čiji je prinos veći od fondova kategorije C, stoji u zajedničkom izvještaju ‘Mirovinski fondovi 2023’. Od početka rada, 21. kolovoza 2014. godine, pa sve do kraja prošle godine, nominalni prinos indeksa kategorije B je na godišnjoj razini iznosio 10,19 posto, dok je realno iznosio 5,44 posto.

Kretanje MIREX-a B od početka rada (21. kolovoza 2014. godine) do 31. prosinca 2023. godine.

fond kategorije B | Foto: HANFA

Fotografirani zaslon koji prikazuje grafove.
Kretanje fonda kategorije A: Lani su zabilježili rekordne prinose, a otkrivamo kako trenutno stoje

Fond kategorije B u 2024. godini

Nakon prikazanog kretanja u prošloj godini, pogledajte stanje fonda B u prvom kvartalu 2024. godine.

Siječanj 2024. godine

Obvezni mirovinski fondovi (OMF) su brojali 2.255.736 članova na kraju siječnja ove godine. U fondu kategorije B tada se nalazilo 80,8 posto ukupnog broja članova OMF-ova. U siječnju 2024. godine je neto imovina obveznih mirovinskih fondova iznosila 20,5 milijardi eura, što predstavlja rast neto imovine OMF-a za 3 milijardi eura, odnosno za 1,5 posto.

Ukupna neto imovina fonda OMF-a u siječnju i je iznosila 113,7 milijuna eura. Zatvaranjem osobnih računa iz svih OMF-a, došlo je do ukupnih isplata u iznosu od 22,2 milijuna eura. Nominalni mjesečni prinosi fonda kategorije B na kraju siječnja su bili na razini od 1,1 posto. Od početka godine su prinosi iznosili 9,4 posto, dok su anualizirano, prinosi na od početka rada OMF-ova iznosili 5,2 posto.

Veljača 2024. godine

U veljači su obvezni mirovinski fondovi imali 4.347 članova više. Ako se krene od ukupnog broja članova u veljači ove godine, što je 2.260.083 člana, bilježi se rast od 0,19 posto. Krajem veljače se u fondu kategorije B nalazilo 80,5 posto ukupnog broja članova OMF-a. U to vrijeme je neto imovina obveznih mirovinskih fondova iznosila 20,8 milijardi eura. Usporedbom stanja u prosincu 2023. i u siječnju 2024., može se uočiti rast od 0,2 milijardi eura, to jest rast od 1,2 posto.

Krajem veljače su ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili 113,19 milijuna eura. S druge strane, po zatvaranju osobnih računa, ukupno je isplaćeno 16,4 milijuna eura. Na kraju veljače nominalni mjesečni prinosi fonda B iznosili su 0,9 posto. Prinosi ovog fonda od početka godine su bili 10,1 posto, dok su anualizirani prinosi od početka rada OMF-ova na razini od 5,3 posto.

Ožujak 2024. godine

Obvezni mirovinski fondovi su krajem ožujka brojali 2.264.732 člana. Baš kao u siječnju i veljači, i u ožujku ove godine zamijećen je rast od 4.649 članova, što je 0,21 posto. U to se vrijeme u B kategoriji nalazilo njih 80,3 posto. U tom mjesecu uočen je i porast neto imovine obveznih mirovinskih fondova na 21,2 milijarde eura. To je 0,4 milijardi eura, odnosno 1,8 posto više nego što je to bio slučaj u veljači.

Ukupna neto imovina fonda OMF-a u ožujku i je iznosila 116,2 milijuna eura. Ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova su iznosili 15,6 milijuna eura. Krajem ožujka primijećen je rast obvezničkih ulaganja OMF-ova na 12,9 milijardi eura. Ipak, u ožujku OMF-ovi su zabilježili pad od 0,9 milijuna eura. Nominalni mjesečni prinosi Mirexa iznosili su 1,4 posto za kategoriju B na kraju ožujka. U tom su periodu prinosi fonda B od početka godine iznosili 11,2 posto. Anualizirani prinosi od početka rada OMF-ova su bili na 5,3 posto.

Travanj 2024. godine

Posljednje izvješće HANFA-e pokazuje stanje u travnju ove godine kada su obvezni mirovinski fondovi brojali 2.268.274 člana. To je porast od 3.542 člana, odnosno povećanje od 0,16 posto. U travnju se u kategoriji B nalazilo 80,1 posto sveukupnog broja članova. Tada je uslijedio i pad neto imovine obveznih mirovinskih fondova na 21,1 milijarde eura, što predstavlja 0,03 milijardi eura manje, odnosno 0,1 posto manje nego što je to bilo u ožujku.

U obvezne mirovinske fondove krajem travnja ove godine su uplaćeni ukupni neto doprinosi od 124,6 milijuna eura. Ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova su iznosili 25,2 milijuna eura. Uočen je i blagi porast obvezničkih ulaganja OMF-ova na 13,0 milijardi eura. Istovremeno su OMF-ovi u travnju zabilježili rast od 9,6 milijuna eura. Na kraju travnja nominalni mjesečni prinosi iznosili su -0,6 posto za kategoriju B. Krajem tog mjeseca su prinosi ovog fonda od početka godine iznosili 2,8 posto, dok su anualizirani prinosi od početka rada OMF-ova iznosili 5,3 posto.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap