Tko je pobjednik jučerašnjeg sučeljavanja? Škoro je definitivno izgubio

Josip Mihaljević
18. prosinca 2019.
Kolumne
A- A+

Svi predsjednički kandidati jučer su se nacrtali na HRT-u kako bi došli na jedino sučeljavanje uoči prvog kruga predsjedničkih izbora. Unatoč dobrim momentima brojnih kandidata, ne može se reći da je netko izdominirao, ali se definitivno može reći da je netko podbacio.

suceljavanje

Foto: HRT Screenshot

Prije svega, imajte na umu da je malo nezahvalno organizirati sučeljavanje s 11 kandidata u studiju. Međutim, to nije problem recimo Amerikancima, koji su u proteklih par mjeseci organizirali četiri ili pet debata s 10 pretendenata za kandidata Demokratske stranke. Isto je trajalo preko dva i pol sata, no replike su u tom formatu imale jaču ulogu, a kandidati su mogli i odgovarati na postavljene replike.

Kod nas to nije bilo moguće pa je format kočio najuzbudljivije trenutke razmjene vatre između kandidata, a replike su stizale i po nekoliko minuta nakon što se kandidat prijavio za repliku.

Uz to, HRT je imao očajna pitanja koja su, kako je vrijeme odmicalo, sve češće počeli kritizirati i predsjednički kandidati. Ovo su bila pitanja večeri:

 1. Borba protiv korupcije
 2. Treba li slati vojsku na granice zbog migranata
 3. Trebamo li više ulaganja u vojsku
 4. Trebamo li blokirati Srbiju pri ulasku u EU
 5. Politika prema BiH
 6. Ćirilica u Vukovaru
 7. Pobačaj
 8. Vjeronauk u školama
 9. Povorka ponosa i Hod za život
 10. Tuđman i Tito
 11. Poklič “Za dom spremni”

Više od pola ovih pitanja biračima bi trebala biti nevažna u kontekstu 2019. godine, a ako ih baš jako zanimaju odgovori na njih, nije da se predsjednički kandidati o njima nisu ranije izjašnjavali na ziheraški i dosadan način. Tako su minute i minute ove debate propale jer su kandidati ponavljali svoje odgovore na milijun puta postavljena pitanja. Nije bilo pitanja o ekonomiji ili o iseljavanju. Netko će reći da ta pitanja ne spadaju u ovlasti predsjednika, ali to se može reći i za brojna druga s ovog popisa.

Najbolji dojam

Sučeljavanje na HRT-u: Što možemo očekivati od svih 11 kandidata?

Reakcije na sučeljavanje dolaze sa svih strana i u javnosti se već pomalo formiraju zajednički zaključci. Dobar dojam ostavio je Zoran Milanović koji je taktički koristio svoje minute, a nitko od drugih kandidata ga nije posebice napadao. Kolinda Grabar-Kitarović trgnula se iz serije gafova i debatu odradila iznad očekivanja. Ništa spektakularno, ali daleko od katastrofe, što joj je u ovom trenutku zapravo i trebalo.

Korektne nastupe imali su još Dalija Orešković koja je zvučala razumno čitavu večer, Mislav Kolakušić koji je krenuo žestoko, ali se u drugom dijelu pomalo stišao. Njegova poruka biračima koji ne izlaze na izbore zvučala je zanimljivo, a je li bila uspješna, vidjet ćemo u nedjelju.

Dario Juričan je imao vrhunske momente, ali samo u trenutcima kada bi svoju korupcijsku poruku povezivao s konkretnim imenima i dovodio ih u vezu s njegovim protukandidatima. Juričan je razbijao uhodane političke bajke i obećanja, no u nekim dijelovima debate se malo previše ponavljao i zvučao bezopasno za druge.

Osrednji dojam

Dejan Kovač: "Bakama i djedovima koji čuvaju unuke treba dati dodatak na mirovinu"

Neki kandidati nisu puno dobili, niti izgubili jučerašnjim nastupom. Dejan Kovač imao je dobre momente, ali je na neka pitanja odgovarao pomalo patetično. Katarina Peović majstorski je u prvoj minuti zacementirala Škoru i izazvala mu vidljivu nelagodu, no čini se da uopće ne zna debatirati izvan nekog marksističkog okvira i rječnika.

Ivan Pernar se dobro držao svoje poruke, kakva god ona bila, ali nije ostvario značajniji pomak prema naprijed.

Loš dojam

miroslav škoro profesor
Škoro otkrio što misli o povlaštenim mirovinama i tko mu je uzor

Politike koje zagovara Anto Đapić jednostavno ne postoje među hrvatskim biračima u 2019. godini. On cilja na desnicu i branitelje, no on im je u najboljem slučaju na ovim izborima tek treći ili četvrti odabir, a Đapić općenito među njima ne figurira kao popularna figura.

Imao je gripu i upalu pluća, ali Nedjeljku Babiću birači to neće honorirati. Svoj program nije mogao predstaviti u ponuđenim vremenskim okvirima pa je na momente zvučao apsolutno nerazumljivo. Možda najgori nastup u ovom sučeljavanju.

Iako Miroslav Škoro nije bio najgori, on je definitivno najveći gubitnik u ovoj debati. Istog dana kada se održavalo sučeljavanje Škoro je kazao kako planira pomilovati Tomislava Merčepa. Zbog toga je bio nekoliko puta napadnut (prvenstveno od Katarine Peović) i čitavu večer je bio izvan ritma. Od Škore se očekivalo puno više, a internetom već kruže njegovi zabrinuti i zbunjeni izrazi lica koji su mu definirali večer. Sve u svemu, loš nastup koji aktualno predsjednici ide na mlin.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer ujutro je vjerojatno paničarila, a drugi krug joj se činio daleko. Škorin slab nastup joj je došao kao naručen, a moguće je da će upravo njemu moći zahvaliti ako prođe u drugi krug.

________________________________________________

*Komentar je stav autora

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap