Romantična prijevara: Riječka umirovljenica (68) prevarantu uplatila više od 40.000 eura

Jasmina Grgurić Zanze
15. veljače 2024.
Crna kronika
A- A+

Žrtva još jedne romantične prijevare na društvenim mrežama 68-godišnja je Riječanka. Ona je muškarcu s kojim se mjesecima dopisivala višekratno uplatila više od 40.000 eura. On joj je zauzvrat obećavao veliki novčani iznos, ali i zajednički život. Međutim, riječ je o prevarantu, a ne stvarnom muškarcu. Policija još jednom upozorava da ne komunicirate s osobama čiji identitet i postojanje ne možete provjeriti.

Ilustracija: Pexels

Ilustracija: Pexels

Romantična prijevara je sve češća, o čemu smo pisali i ovdje. Umirovljenice koje koriste društvene mreže poput Facebooka, često dobivaju zahtjeve za prijateljstvo od nepoznatih muškaraca. Takve zahtjeve ne bi uopće trebalo prihvaćati, jer u suprotnom možete postati žrtva romantične prijevare. Najčešće se predstavljaju kao strani pomorci, vojnici ili bogataši, spremni na ljubav, zajednički život i podjelu svog bogatstva. No, najprije rade na tome da zadobiju povjerenje žrtve, nakon čega počinju tražiti novac. Upravo to se dogodilo 68-godišnjoj Riječanki koja je nasjela na romantičnu prijevaru preko društvenih mreža i prevarantu uplatila više od 40.000 eura.

Obećavao joj novac, ali i zajednički život

Starija osoba gleda u mobitel
Još jedna romantična prevara: Umirovljenica se zaljubila i izgubila više desetaka tisuća eura

– Kaznenim djelom računalne prijevare oštećena je 68-godišnja hrvatska državljanka s riječkog područja, nakon što je prethodna tri mjeseca komunicirala s nepoznatom osobom putem društvene mreže. Iznos veći od 40.000 eura višekratno je uplaćivala na bankovne i poštanske račune nepoznate muške osobe. Ona ju je kroz virtualnu komunikaciju obmanjivala o poklanjanju velikog novčanog iznosa, kao i o njihovom budućem zajedničkom životu, izvijestila je ovih dana Policijska uprava primorsko-goranska.

Ovaj događaj nije prvi u kojima se počinitelji lažno predstavljaju na društvenim mrežama kao pomorci u inozemstvu ili strani bogati vlasnici te nagovaranjem i obmanjivanjem žrtvu materijalno oštete, dodaju riječki policajci.

Evo na što trebate paziti kod romantičnih prijevara

Romantične prijevare su jedne od najčešćih financijskih online prijevara u kojoj se prevarant pretvara da želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na društvenim mrežama, internetskim stranicama za upoznavanje ili putem elektroničke pošte kako bi ostvario protupravnu imovinsku korist. Počinitelji romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim računima.

– Stoga pozivamo građane još jednom da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje ne mogu provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju nerealnim ponudama. Ako vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odmah prestanite komunicirati i ne uplaćujte novac, a događaj prijavite policiji na broj 192! Više informacija o računalnim i drugim prijevarama na internetu može se pronaći na mrežnim stranicama MUP-a u kampanji web heroj, poručuje policija.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap