Kako se zaštititi od romantične prijevare na Facebooku? Umirovljenice, oprezno

Jasmina Grgurić Zanze
28. rujna 2023.
Crna kronika
A- A+

Policija upozorava da je romantična prijevara jedna od najčešćih financijskih online prijevara. Zavodnik cilja žrtve na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte kako bi se domogao novca. Žrtve su najčešće starije žene. No, postoje načini kako se zaštititi.

Umirovljenica u rukama drži mobitel i čita s njega

Ilustracija | Foto: Unsplash

S ciljem da zaštiti žene, većinom one starije dobi, često i muškarce, policija ponovno upozorava da je romantična prijevara jedna od najčešćih financijskih online prijevara. Prevarant se pritom pretvara da želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte kako bi u konačnici izvukao novac.

Iskazuju osjećaje, zadobiju povjerenje pa traže novac

– Upozoravamo građane da budu oprezni pri komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Počinitelji romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama.
Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise, kažu iz Policijske uprave varaždinske.

Građane još jednom podsjećaju da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju nikakvim ponudama putem društvenih mreža.

– Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac. Ako posumnjate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192, zaključuju iz policije.

Uspjeh najčešće ostvaruju kod usamljenih, starijih žena

baka mobitel
Umirovljenica 'zavodniku' s Facebooka uplatila 22.000 eura

Lažni zavodnici učestalo vrebaju žene na društvenim mrežama šaljući im zahtjeve za prijateljstvo. Započinju vrlo osobnu komunikaciju, dijele komplimente i razvijaju odnos, a sve s jednim ciljem, a to je da se domognu vašeg novca. U početku se ne čini tako, jer zavode lijepim riječima, osjećajima i spremnošću na ostvarivanje kontakta uživo i ostvarivanja veze, zajedničkog života, braka… No, već na prvu možemo primijetiti da su njihovi profili lažni, jer ne sadrže dovoljno informacija i fotografija iz stvarnog života. Također, fotografija, ime i prezime su lažni.

Na meti takvih prevaranata koji se lažno predstavljaju najčešće su usamljene starije žene, umirovljenice. Zahtjeve šalju svima, ali uspjeh najčešće ostvaruju kod udovica željnih ljubavi. Posljednji takav slučaj u nizu dogodio se ovih dana 69-godišnjoj Varaždinki koja je ostala bez 22.000 eura jer je povjerovala da je jednom takvom muškarcu stalo do nje i da joj šalje nasljedstvo. Treba uzeti u obzir i da se iza tih profila često ne nalaze muškarci, nego mlađi i ženski prevaranti željni koristi. Poput profesionalaca, znaju točno što treba napisati i kako zadobiti povjerenje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap