Još jedna romantična prevara: Umirovljenica se zaljubila i izgubila više desetaka tisuća eura

Ana Kanazir
7. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Jučer je umirovljenica od 64 godine s područja Vukovara policiji prijavila da je prevarena preko društvenih mreža. Sve je počelo 2022. godine kada je stupila u vezu s osobom koja joj se predstavila kao liječnik u vojnoj misiji u Siriji, a koji ju je prevario za više desetaka tisuća eura.

Starija osoba gleda u mobitel

Dopisivanje | Ilustracija: Rawpixel

Još jedna romantična prevara dogodila se na  području Vukovarsko-srijemske županije, a umirovljenica je nasjela na priču dvije osobe koje su od nje tražile novac za preuzimanje paketa i uplatu kredita.

Starija osoba gleda u mobitel
Još jedna romantična prevara: Zaljubio se u američku vojnikinju i ostao bez 30.000 kuna

Zaljubila se i nasjela na priču

U razdoblju od prosinca 2022. do travnja 2023. godine, 64-godišnjakinja se prvo dopisivala s muškarcem koji se predstavio kao liječnik u vojnoj misiji u Siriji, a potom su i stupili u vezu. On ju je uvjeravao da je voli, a na kraju ju je i tražio i novac.

Njezin ‘odabranik’ ju je zajedno s osobom koja se predstavila kao zaposlenik kreditne institucije uvjerio da će ona preuzeti paket iz Sirije s novcem u svrhu realizacije kredita, a ona im je uplatila više desetaka tisuća eura za paket koji nikada nije primila. ova prevara je slična romantičnoj prevari u kojoj se umirovljenik zaljubio u ženu koja mu se predstavila kao američka vojnikinja, a o kojoj smo pisali ovdje.

Policijski službenici će nastaviti s kriminalističkim istraživanjem kako bi pronašli počinitelja, a poslana je prijava i nadležnom državnom odvjetništvu. Također, upozorili su kako su romantične prevare vrlo česte, ali i kako treba obratiti pažnju na nekoliko stvari.

Iz policije su izdali upozorenja

Prije svega treba biti oprezan u komunikaciji na društvenim mrežama i na stranicama za upoznavanje, a iz policije kažu i kako počinitelji romantičnih prevara često izražavaju svoje snažne osjećaje, nakon čega traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama ili pak fotografije ili videozapise. Ove osobe će prvo zadobiti vaše povjerenje, a onda će vas tražiti stvari ili novac.

Trebalo bi provjeriti identitet osoba s kojima se dopisuju na društvenim mrežama, a novac se nikako ne bi smio uplaćivati nepoznatim osobama. Ako posumnjate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap