Učenici podsjetili na starinsku namirnicu: Koristi se kao zamjena za čokoladu i kavu

Ivana Moslavac
2. prosinca 2025.
Novosti
A- A+

Finu i skoro pa zaboravljenu starinsku namirnicu, rogač vratili su u trend učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar uz pomoć nastavnice Kristine Lončar. Predstavili su povodom Dana grada Molatsku tortu čija je tajna upravo u rogaču. Starinski sastojak koristi se kao zamjena za čokoladu, kavu ili kakao.

Nastavnica i učenici

Nastavnica i učenici | Foto: Matija Lipar – 023.hr

Učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar uz nastavnicu Kristinu Lončar u trend vraćaju rogač, ukusnu starinsku namirnicu koja svojim posebnim mirisom i okusom obogaćuje razne kolače. Zadarski učenici povodom Dana grada rogač su predstavili u Molatskoj torti, a o njoj piše naš sestrinski portal srednja.hr.

‘Tajna Molatske torte je u rogaču’

[BAKINA KUHINJA] Šape od rogača po receptu umirovljenice Kate

Zaboravljena Molatska torta, osim mljevenog rogača treba još nekoliko sastojaka. To su mlijeko, šećer, griz, maslac, jaja, sok i naribana korica naranče, rum i marmelada od smokava. Tijesto za Molatsku tortu je prhko, ali nadjevi od rogača su idealni i za druge vrste tijesta, posebice za božićne slastice. Rogač je sastojak i u šapama, a recept donosimo ovdje.

– Tajna Molatske torte je upravo u rogaču. Ljudi, kad probaju tortu, ne shvate da je to rogač, nego misle da je neka fina čokolada. A to je upravo tajna rogača, dakle on može zamijeniti čokoladu. Recept za Molatsku tortu je sa samog otoka Molata. Slušali smo žitelje otoka i krenuli u proizvodnju. Moram reći i da je Molatska torta uvrštena u europsku kuharicu izvornosti pod nazivom ‘Kulinarsko putovanje kroz Europu’, a prošle godine smo ju predstavili u Beču, istaknula je nastavnica Lončar.

Molatska torta

Molatska torta | Foto: Matija Lipar – 023.hr

Rogač se koristi i kao zamjena za kavu ili kakao

Nije Molatska torta jedina koju obogaćuje skoro pa zaboravljeni rogač. Od njega se može napraviti i dizana savijača, točnije rogačica ili gibanica z rogačem, kako ističe nastavnica slastičarstva Lončar. Objašnjava kako se mogu napraviti i teške biskvitne smjese s rogačem, prhke štrudle, dok ga neki koriste i kao zamjensku kavu ili kakao.

Rogač je poznat i kao namirnica biblijskih razmjera jer ga je navodno jeo sveti Ivan Krstitelj. Tako je kasnije dobio naziv Ivanov kruh, odnosno Iohannes brott, jer je plod rogača dobar kao kruh, kako je objasnila nastavnica slastičarstva. Podsjetimo, lani je došao kraj otkupu i preradi čuvenog komiškog rogača, a koliki je to gubitak za mjesto ovdje je objasnio profesor Joško Božanić.

Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap