Mobilni stomatološki tim obilazit će starije osobe u Zagrebu

Jasmina Grgurić Zanze
14. travnja 2018.
Novosti
A- A+

Zagreb prvi u Hrvatskoj pokreće projekt stomatološke zdravstvene zaštite za osobe treće životne dobi. Naime, uskoro bi trebali biti uspostavljeni mobilni stomatološki timovi koji će obilaziti starije stanovništvo u kući ili domovima za starije osobe. Od velikog je to značaja prvenstveno za nepokretne korisnike, kakvih je u zagrebačkim domovima 65 posto.

Ilustracija Foto: Pixabay

Na izostanak ginekološke i stomatološke zdravstvene skrbi, bilo da je riječ o privatnim ili državnim, odnosno decentraliziranim domovima za starije i nemoćne osobe, još krajem prošle godine upozorila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović. Drugim riječima, ginekologa i zubara nema, što je posebno zabrinjavajuće kada je riječ o velikom broju nepokretnih osoba.

Od značaja za teško pokretne

Njegu obavljaju bez paravana, a obraćaju im se kao maloj djeci

Tijekom nenajavljenog obilaska domova, pravobraniteljica je ustanovila da se u njima zubi ne popravljaju, nego vade. A kolike su muke osobe prikovane za krevet kojoj je potreban hitan stomatološki zahvat, ne treba ni spominjati. No, čini se kako se će ipak nešto poduzeti u vezi ovog problema, barem kada je o Zagrebu riječ.

Naime, gradonačelnik Milan Bandić pohvalio se ovih dana kako će prvi u Hrvatskoj provoditi projekt koji će omogućiti specijalističku stomatološku zaštitu i njegu starijim osobama, naročito teže pokretnim osobama. Riječ je o pokretnim geronto-stomatološkim timovima, a projekt je u srijedu predstavljen u Stomatološkoj poliklinici Zagreb.  Na ovaj će se način starijem stanovništvu omogućiti zdravstvena usluga zubara, jer će osobe treće životne dobi specijalisti posjećivati u njihovom domu ili centru za starije i nemoćne osobe te pružati potrebnu njegu.

Zubara ih treba 90 posto

U suradnji s gradom Zagrebom, Ministarstvo zdravstva prethodno je provelo veliko istraživanje u sklopu kojeg je pregledano 1.800 korisnika, prilikom čega je  ustanovljeno da gotovo 90 posto osoba treba neki oblik stomatološke intervencije. S novim projektom zagrebačka vlast upoznala je građane i putem svoje web stranice.

“U ovome trenu imamo 11 domova za umirovljenike s otprilike 3.600 korisnika, a 65 posto ih je nepokretno i nemaju mogućnost adekvatne stomatološke skrbi. Ovim ćemo projektom u kratkome roku krenuti s mobilnim stomatološkim timom koji će skrbiti o tim pacijentima”- rekla je ravnateljica Stomatološke poliklinike Zagreb, Petra Nola Fuchs.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap