Super vijesti, znanstvenici razvili metodu pomoću koje mogu obnoviti zubnu caklinu

Josip Mihaljević
21. srpnja 2018.
Zdravlje
A- A+

Znanstvenici sa sveučilišta Queen Mary u Londonu otkrili su tehniku rasta mineraliziranih materijala koji mogu regenerirati tvrdo tkivo poput zubne cakline ili kostiju. Pomoću ove tehnike, mogli bismo u budućnosti spriječiti čitav niz problema koji se stvaraju nakon problema s raspadanjem zubiju.

zubar

Foto: Pixabay

Zubna caklina služi kao plašt oko unutrašnjosti zuba i ona je najtvrđe tkivo u ljudskome tijelu. Caklina je otporna na ekstremne temperature, hranu i piće koje su kisele i može trajati desetljećima.

No, za razliku od drugih tkiva u tijelu, jednom kada se pokvari – ne može se obnoviti. To vodi do boli i drugih problema sa zubima od kojih pati svaki drugi čovjek na svijetu, piše telegraph.co.uk.

Ipak, znanstvenici sa Sveučilišta Queen Mary iz Londona kažu kako su razvili novi način pomoću kojeg možemo potaknuti rast mineraliziranog materijala, sličnog onog poput zubne cakline. Tom tehnikom mogli bi uskoro saznati kako regenerirati tvrdo tkivo, poput zubne cakline ili čak kostiju.

Dr. Sherif Elsharkawy, stomatolog i autor ovog istraživanja kaže:

“Ovo je jako uzbudljivo, tehnologija je jako jednostavna i raznovrsna. Mineralizacija otvara vrata brojnim prilikama kojima bi mogli liječiti i tretirati probleme sa zubnim tkivom. Na primjer, mogli bi razviti flaster koji su otporni na kiselinu, oni će moći prodrijeti, mineralizirati i zaštiti izložene zube pa tako liječiti hiperosjetljivost zuba.”

Istraživački tim je otkrio protein koji je u mogućnosti potaknuti rast kristala u gotovo identičnom načinu kako zubna caklina raste u tijelu dok se razvijamo. Drugi istraživač, profesor Alvaro Mata kaže kako je ovo ključno otkriće upravo zbog toga jer možemo proteinima “narediti” što da rade, odnosno da kontroliraju proces obnove cakline.

“Razvili smo tehniku za jednostavno stvaranje sintetičkih (umjetnih) materijala koji imitiraju hijerarhijski organiziranu arhitekturu zubne cakline na velikim površinama s kapacitetom za podešavanje njihovih svojstva”, zaključio je Mata.

Kontrolom tog procesa mineralizacije moći ćemo na umjetan način natjerati rast tvrdih tkiva koji bi se ponašali kao caklina i kost. Znanstvenici su istaknuli kako ovaj projekt ima ogroman potencijal, posebice u regenerativnoj medicini.

Super vijesti, znanstvenici razvili metodu pomoću koje mogu obnoviti zubnu caklinu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap