Znanstvenik otkrio put do dugovječnosti: Izbjegavajte ove namirnice ako želite živjeti dugo i zdravo

Luka Kalac
28. ožujka 2024.
Zdravlje
A- A+

Znanstvenik Valter Longo dugi niz godina je posvetio proučavanju namirnica koje sprječavaju put do dugovječnosti. Prema Longu, problem leži u hrani koju on naziva otrovnom, a to su pizza, tjestenina, proteini, krumpir i kruh. Smatra da se dug i zdrav život djelomice krije u dijeti koja oponaša post. U njegovom načinu prehrane treba konzumirati namirnice s visokim udjelom masnih kiselina, ali s niskim udjelom ugljikohidrata i proteina, kao što su slatko-kisele srdele, punjene artičoke i popečci od kupusa te luka u umaku od oraha.

Pršut, parmezan i masline kao nezaobilazan dio mediteranske prehrane.

Mediteranska prehrana | Foto: Freepik

Znanstvenik, profesor gerontologije i ravnatelj USC Instituta za dugovječnost u Kaliforniji Valter Longo je izjavio da mu je želja živjeti 120 do 130 godina. Nakon višegodišnjeg izučavanja dugovječnosti ljudi, i sam je priznao da se može reći kako je bio opsjednut tom tematikom.

S obzirom na to da je Valter Longo rođeni Talijan, komentirao je i to da se dugi niz godina talijanski način života smatrao zlatnim standardom. Ipak, ovaj današnji način života Talijana je daleko od onog tipičnog mediteranskog.

– To je narod fokusiran na mediteransku prehranu, hodanje i druženje. Danas u Italiji gotovo nitko ne jede mediteransku hranu, rekao je talijanski znanstvenik Valter Longo, prema pisanju portala nytimes.com.

Evo koju hranu znanstvenik smatra ‘otrovnom’

I doista tako talijanska mladež polako gubi bitku protiv vitkosti, a Longo smatra da problem leži u, kako je on naziva, ‘otrovnoj hrani’, kao što su pizza, tjestenina, proteini, krumpir i kruh.

– Bojim se da će Talijani živjeti dugo, ali ne i zdravo, ako ovaj obrazac nastavi dominirati, dodao je Longo.

Inače, Valter Longo je autor knjige ‘The Longevity Diet’ u čijem sadržaju promovira mediteransku prehranu temeljenu na namirnicama biljnog podrijetla i orašastim plodovima.

mediteranska hrana
Ova vrsta prehrane je proglašena najboljom za zdravlje već šestu godinu zaredom

Zagovara dijetu koja oponaša post

Isto tako, pobornik je lažnog posta, odnosno dijete koja oponaša post. Glavni cilj navedene dijete je unos hrane unutar određenog vremenskog okvira u danu, piše nytimes.com.

– Takva prehrana pokreće skup protekcionističkih mjera koje je tijelo razvilo tijekom prirodne selekcije, što omogućuje tijelu da optimizira svoje performanse, pomladi svoje stanice i napreduje u zahtjevnim okolnostima, objasnio je Valter Longo na svojoj web-stranici.

Znanstvenik Longo preporučuje način prehrane koji i on sam slijedi. Ona, moglo bi se reći, odskače od piramide pravilne prehrane jer je fokusirana na namirnice s visokim udjelom masnih kiselina, ali s niskim udjelom ugljikohidrata i proteina. Slatko-kisele srdele, punjene artičoke i popečci od kupusa te luka u umaku od oraha, samo su neki od primjera takvih jela.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap