Ova vrsta prehrane je proglašena najboljom za zdravlje već šestu godinu zaredom

Ana Kanazir
15. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Dobro je poznato kako mediteranski način prehrane sadrži mnogo finih namirnica, od kojih je samo jedna, ona glavna maslinovo ulje. Osim toga, u ovoj se prehrani jede i puno riba, ali i povrća. Sada je, već šesti puta zaredom, ova prehrana proglašena najzdravijom i to prema mišljenju stručnjaka, a rezultati su objavljeni u U.S. News & World Report.

mediteranska hrana

Foto: Pixabay

Mediteranska prehrana, odnosno mediteranska dijeta ima i neke zdravstvene blagodati, a posebno će biti dobra za starije osobe jer štiti od pojave bolesti srca, moždanog udara, ali i dijabetesa.

Što je sve uključeno u mediteransku prehranu?

Mediteranska prehrana sadrži sve potrebne nutrijente za zdrav život, uključuje puno proteina, zdravih masti, ali i složenih ugljikohidrata, a istraživanja pokazuju da je upravo ovakav način prehrane dobar za zdravlje.

Mediteranska prehrana, odnosno kako se još naziva i mediteranska dijeta je način prehrane koji je lako slijediti jer ne postoje zabrane, a jedu se sve zdrave namirnice. Jednako tako, ne postoje ograničenja ili odricanje pa je ovakav način prehrane lagano uvrstiti u svakodnevni život.

Ako ste na mediteranskoj dijeti jesti ćete puno povrća, mahunarki i sjemenki, a glavni sastojak brojnih jela biti će maslinovo ulje. S druge strane se pokušava smanjiti meso, ali se zato konzumira što više ribe. Izbacuju se i slatkiši, a smanjuju se mliječni proizvodi. Dobra vijest je da se može piti crno vino i jesti puno orašastih plodova.

mediteranska hrana
Istraživanje: Mediteranska prehrana smanjuje rizik od smrti za 25% kod starijih ljudi

Koje su prednosti mediteranske prehrane?

Postoji više različitih dokaza koji upućuju na to da je mediteranski način prehrane dobar za zdravlje srca jer sprječava pojavu srčanog udara. Ovo pokazuje i istraživanje koje su proveli znanstvenici na Neuromed Institutu koji su analizirani uzročno-posljedičnu vezu između različitih vrsti prehrana i uzroka smrti kod preko 5,000 ljudi starijih od 65 godina. Pratili su njihovo zdravstveno stanje punih osam godina, a na kraju su u opsežnoj analizi iskoristili rezultate prijašnjih istraživanja iz drugih zemalja, s ukupnim brojem ispitanika od 12,000 ljudi.

Pokazalo se kako su oni koji su pratili mediteransku dijetu, imali 25 posto manje rizika od smrti svih uzroka, od srčanih bolesti, do tumora i moždanih udara. Rezultati su bili bolji kod onih ispitanika koji su se strože pridržavali mediteranske dijete. Više o ovom istraživanju  možete pročitati ovdje.

Ovaj način prehrane uključuje i pokoju čašicu crnog vina koje pak utječe na dobar kolesterol, a mediteranska dijeta je dobra i za kontrolu i sprječavanje nastanka dijabetesa s obzirom na to da se u njoj ne jede toliko slatkog, dok stručnjaci tvrde kako je dobra i za kosti te za mršavljenje i održavanje težine, piše Insider.

 

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap