Životne navike umirovljenika: Skoro 50 posto umirovljenika ima višak kilograma, a veliki broj svakodnevno pije alkohol

Ana Kanazir
20. ožujka 2023.
Zdravlje
A- A+

Provedeno je istraživanje životnih navika stanovnika u Hrvatskoj koji žive u privatnim kućanstvima u dobi od 15 godina pa sve do onih starijih od 75 godina. Sudjelovalo je ukupno 5.461 ispitanika koji su odgovarali na različita pitanja u anketi u 2019. godini. Donosimo vam rezultate životnih navika osoba u dobnoj skupini od 65 do 74 godina i starijih od 75 godina. Glavni zaključak je da umirovljenici premalo vježbaju, imaju previše kilograma, ali i konzumiraju previše alkohola.

Umirovljenik stoji u prirodi

Ilustracija umirovljenice u šetnji | Foto: Unsplash

Životne navike utječu na brojne sfere života, a istraživanje je pokazalo kako životne navike umirovljenika i nisu najbolje. Provoditelji ovog istraživanja su Hrvatski zavod za javno zdravstvo s domovima zdravlja i njihovim patronažnim službama, županijskim zavodima za javno zdravstvo, Državnim zavodom za statistiku te Ministarstvom zdravstva.

tablica po dobnim skupinama i postocima pothranjenosti, ali i debljine

Tablica o uhranjenosti | HZJZ

Najdeblji su umirovljenici od 65 do 74 godine

Od svih dobnih skupina, osobe u mirovini su one koje su i najdeblje. Točnije, u dobnoj skupini 65-74 njih 49,4 posto ima prekomjernu tjelesnu masu, dok je debelo ukupno 29,3 posto osoba. Ipak, nakon 74 godine se ove brojke malo smanjuju. Podaci pokazuju i kako je kada se zasebno gleda, prekomjerna težina najčešća i kod žena i kod muškaraca u skupini od 65 do 74 godina. Istraživanje je pokazalo i kako prekomjernu tjelesnu masu najviše imaju osobe u rjeđe naseljenim područjima.

Mogući razlog je nedovoljno kretanje nakon odlaska u mirovinu koje onda postaje navika, a kilogrami se nižu zbog sjedilačkog načina života i loših prehrambenih navika. Bilo kakva aktivnost je dobra, pa iako se radilo i o hodanju. Važno je samo krenuti i onda nadograđivati tu aktivnost, kao na primjer, prijeći s hodanja na nordijsko hodanje, o kojem smo pisali u ovom tekstu. Posebnu pozornost treba obratiti i na prehranu, jesti puno voća i povrća, a izbjegavati prerađenu hranu te paziti na količinu namirnica na tanjuru.

uhranjenost prema zaposlenosti

Uhranjenost prema zaposlenosti | foto: HZJZ

vježbačica Željka
Umirovljenica Željka (66) vježba pet dana u tjednu: 'Da nije bilo vježbanja, ne znam što bi me izvuklo iz depresije'

Samo 8,8 posto starijih vježba tri puta tjedno

Osim problema s kilažom, problem predstavlja i nedovoljno vježbanje, točnije vježbanje s težinama. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije osobe starije od 65 godina bi u svrhu unaprjeđenja funkcionalnih sposobnosti i prevencije padova trebale provoditi vježbe ravnoteže i snage umjerenog i visokog intenziteta najmanje tri puta tjedno. Pokazalo se kako zdravstveno usmjerenu tjelesnu aktivnost u skladu s preporukama provodi samo 8,8 posto osoba u dobi od 65 godina i starijih.

Također, u dobnoj skupini osoba od 65 godina i starijih najviši udio osoba, njih 91,0 posto, odnosno 90,5 posto muškaraca i 91,2 posto  žena uopće ne provodi vježbe za jačanje mišića. Preporuke o provedbi vježbi za jačanje mišića provodi 8,0 posto starijih osoba. Koliko je zapravo vježbanje važno i kako utječe na život nam je u ovom tekstu objasnila umirovljenica Željka iz Koprivnice.

statistika o konzumaciji voća

Konzumacija voća | foto: HZJZ

statistika o konzumaciji povrća

Konzumacija povrća | foto: HZJZ

Statistika o konzumaciji porcija voća i povrća

Konzumacija porcija voća i povrća | foto: HZJZ

Dobra vijest je da umirovljenici jedu puno voća

Iako možda i nemaju najbolje prehrambene navike, istraživanje je pokazalo kako svakodnevno najviše voća konzumira upravo dobna skupina od 65 do 74 godine, gdje 67,3 posto osoba barem jednom dnevno konzumira voće. Što se tiče konzumacije povrća, ova dobna skupina nije na prvom mjestu po postocima, ali povrće zato jednom dnevno konzumira ukupno 66,3 posto osoba.

Kako je navedeno u istraživanju, preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da se svakodnevno konzumira minimalno pet porcija voća i povrća. Ovu kvotu u najvećem postotku ispunjavaju osobe koje imaju od 55 do 64 godina, dok umirovljenici najviše jedu jednu do četiri porcije voća i povrća u danu. Zanimljivo je i kako je u osoba koje pripadaju dobnoj skupini iznad 75 godina zabilježen najveći udio osoba koje ne konzumiraju ili povremeno konzumiraju sok od voća i povrća. Kao što nam je u ovom tekstu savjetovao nutricionist Roca, najbolje je uvijek birati sezonsko i svježe povrće i voće.

statistika o konzumaciji alkohola

Konzumacija alkohola | foto: HZJZ

Konzumacija alkohola

Zabrinjavajući su podaci o konzumaciji alkohola koji pokazuju kako najviše piju muškarci stariji od 75 godina, točnije njih 35,2 posto alkohol konzumira svaki dan ili skoro svaki dan. Jednako tako, u ovoj dobnoj skupini je i najveći broj žena koji svakodnevno pije alkohol, ali u nešto manjem postotku.

Umirovljenica stoji u prirodi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap