Trener nordijskog hodanja: ‘Dugotrajno bavljenje ovom aktivnošću dovest će do boljeg rada srčanog mišića, a preporučuju je i kardiolozi’

Ana Kanazir
25. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Poznato je kako je hodanje zdravo, a novo istraživanje je pokazalo kako je nordijsko hodanje posebno dobro za zdravlje srca i za sve osobe koje imaju koronarnu bolest srca. Potrebno je baviti se ovom aktivnošću oko tri mjeseca kako bi se vidjelo poboljšanja. O samom nordijskom hodanju i njegovim prednostima za srce, više nam je rekao glavni trener nordijskog hodanja u DŠR Aktivan Život, mag. cin. Borna Šeremet.

nordijsko hodanje

Foto: Nordijsko hodanje | Pixabay

Važno je, baš kao i kod svake aktivnosti, biti redovit i ustrajan, nabaviti pravilnu opremu i krenuti hodati pod stručnim vodstvom. Rezultati će se na tijelu i organizmu primijetiti nakon otprilike 12 tjedana, a osim za srce, nordijsko hodanje je dobro i za rješavanje stresa, poboljšanje cirkulacije, smanjenje krvnog tlaka…

Hodanje: Kako krenuti i koje su sve prednosti ove aktivnosti

Što je nordijsko hodanje?

čak i 15 minuta hodanja dnevno može napraviti veliku razliku, a o kakvim se sve promjenama na organizam radi, možete pročitati ovdje.  Mnogi misle kako je nordijsko hodanje samo hodanje sa štapovima, dok se zapravo radi o puno složenijoj aktivnosti.

– Nordijsko hodanje je aktivnost u kojoj se koordiniranim radom ruku i nogu u normalnom obrascu pokreta i upotrebom štapova postižu simetrični i transformacijski učinci na čovjekovo tijelo. Nordijsko hodanje nije preintenzivna aktivnost, međutim dovoljna je da izazove promjene. Odlična je bez obzira na dob, a naglasak stavlja na poboljšanje funkcionalnih kapaciteta pojedinca, rekao nam je trener Šeremet.

Što je koronarna bolest srca?

Koronarna bolest srca nastaje zbog suženja ili začepljenja koronarnih arterija, što uzrokuje nedovoljnu opskrbu srca kisikom. Može se prepoznati po tupim bolovima u predjelu srednjeg dijela prsnog koša, a bol se može seliti i na druge dijelove tijela. U nekim slučajevima se ova bolest može otkriti tek slučajnim pregledom. Postoji i niz znakova koji upućuju na probleme sa srcem, a koji ne uključuju bol u srcu. Možete ih vidjeti ovdje. 

Kako bi se koronarna bolest držala pod kontrolom, potrebno će biti napraviti neke životne promjene. Provedeno je istraživanje na 130 ljudi s ovom bolešću koji su podijeljeni u tri skupine. Prva skupina je slijedila program intenzivnog treninga, druga je slijedila program treninga umjerenog intenziteta, a treća je slijedila program nordijskog hodanja. Sve aktivnosti su trajale 12 tjedana, a nakon toga su se ispitanici promatrali još 14 tjedana. Svi sudionici su primijetili dobre ishode za zdravlje, ali ipak je grupa nordijskih hodača imala najbolje rezultate izdržljivosti u testu hodanja šest minuta.

Muškarac se rukama drži za srce
Znakovi koji upućuju na problem sa srcem, a nije bol u srcu

Koja je povezanost između koronarne bolesti srca i nordijskog hodanja?

Jedan od čimbenika koji utječe na veću opasnost od pojave bilo kojih kroničnih bolesti, pa tako i koronarne bolesti srca, je sjedilački način života. Upravo zato je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije 150 minuta umjereno intenzivne tjelesne aktivnosti tjedno. Trener Šeremet kaže kako bi u slučaju nordijskog hodanja to bilo pet šetnji po 30 minuta u jednom tjednu, a dodaje i kako je potrebno baviti se nordijskim hodanjem dovoljno dugo i redovito.

Nordijsko hodanje prednosti

Trener je otkrio kako su prednosti nordijskog hodanja mnoge, ali da se prvi rezultati vide tek nakon osam do 12 tjedana. Dodao je kako programi nordijskog hodanja dovode do nižih frekvencija srca u mirovanju te niže frekvencije prilikom bavljenja aktivnošću, ali i kako će duže i redovito bavljenje ovom aktivnošću dovesti do boljeg rada srčanog mišića i bolje izmjene kisika.

Prilikom nordijskog hodanja ostvaruje se veća potrošnja kisika, veće vrijednosti frekvencije srca (samim time i bolji podražaj za organizam i mogućnost adaptacije), veća izmjena kisika i veća potrošnja energije. Osim što može pomoći kod osoba koje imaju koronarnu bolest srca, trener Šeremet kaže kako ova vrsta hodanja može biti i primarna prevencija u borbi protiv bolesti te je mnogi kardiolozi preporučuju u tu svrhu.

Osim ovih prednosti za srce, nordijsko hodanje ima brojne blagodati i za organizam.

-Nordijsko hodanje, ako se duže vremena provodi pod stručnim vodstvom, može dovesti do sjajnih rezultata: bolja opskrba pojedinih tkiva u tijelu kisikom, bolja cirkulacija u tijelu, povećanje gustoće kostiju, smanjenje boli, povećanje mišićne jakosti, smanjenje frekvencije srca u mirovanju, smanjenje krvnog tlaka, smanjenjem frekvencije srca u mirovanju, smanjenje stresa, rekao nam je trener.

Kako krenuti s nordijskim hodanjem?

Dobili smo i nekoliko korisnih savjeta kako uopće krenuti hodati na ovaj način, ali i kako odabrati prave štapove.

– Osobe koje se odluče za nordijsko hodanje trebali bi prvo proći školu nordijskog hodanja jer će u njoj biti vođeni od strane stručne osobe (kineziolog, voditelj nordijskog hodanja). Naglasak prilikom svake aktivnosti uvijek treba biti na doziranju opterećenja i odabiru prave opreme. Za nordijsko hodanje to podrazumijeva odabir štapova prema visini tijela (0,68 * tjelesna visina i zaokružiti na bližih 5 cm štapova) i vođenje od strane kineziologa.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap