Začini: Znate li koji su najzdraviji i kako ih najbolje koristiti u jelu?

Ana Kanazir
15. ožujka 2023.
Zdravlje
A- A+

Dok su neki ljudi veliki ljubitelji raznih začina, drugi ipak najviše vole sol ili poznatu mješavinu sušenog povrća. Ipak, neke bi stvari trebalo znati prije korištenja samih začina. Tako je dobro znati koji začini odgovaraju uz određenu vrstu povrća, ali i koji se začini najbolje slažu uz meso. Donosimo i nekoliko zdravih začina koje možete uvrstiti u kuhanje.

papar, mljevena paprika, lovorov list, ružmarin u staklenkama za začine

Začini | foto: Pixabay, monicore

Kao što smo već pisali ovdje, posude u kojima držite začine su veliki izvor bakterija, ali to ne znači da ne smijete koristiti začine. Začini će svakoj hrani dati poseban okus, dok će nekima potpuno promijeniti okus. Jednako tako, neki će imati i prednosti za zdravlje.

sol
Znate li gdje se u kuhinji nalazi najviše bakterija? Ne, nije kanta za smeće...

Oprezno sa začinima

Začina ima mnogo, a svaki je poseban i ima svoj okus. Radi se o sušenim začinima koji se nalaze u vrećici ili posudici, dok se hrana može začiniti i začinskim biljem kao što su peršin, bosiljak, menta, a i oni se mogu sušiti te koristiti i na taj način.

Neki od najosnovnijih začina su papar, sol, češnjak u prahu i gotovi začin od sušenog povrća. Oni odgovaraju gotovo svim jelima, ali je potrebno pripaziti s njihovom upotrebom. Točnije, iako mnogi vole slanu hranu, treba pripaziti da se stavi što manje soli jer upravo ovaj začin može uzrokovati visok krvni tlak, ali i druge probleme. Sol se često već nalazi u nizu gotovih, kupljenih proizvoda kao što su juhe iz vrećice ili konzerve, a više o skrivenoj soli smo pisali u ovom tekstu. Jednako tako, i drugi začini, kada se koriste u prevelikim količinama mogu izazvati razne probleme.

Zdravi začini

Dobro je znati i da su neki začini dobri za zdravlje. Na primjer, cimet je dobar za kontrolu šećera u krvi, ima antibakterijska i protuupalna svojstva, a sadrži i vlakna. Osim cimeta, zdrava je i kurkuma kojoj je glavni sastojak kumin, a koji se, između ostaloga koristi i za podizanje imuniteta i smanjivanje upala. Kurkuma se koristiti i za izradu zlatnog mlijeka, o kojemu smo pisali u ovom tekstu.

Još jedan začin koji se zapravo može jesti u svojem svježem obliku, odnosno kao korijen, ali i u sušenoj varijanti, kao prah. Radi se o đumbiru koji se koristi kod začinjavanja jela, ali i za pravljenje čaja od đumbira. Đumbir je odličan za podizanje imuniteta, ublažavanje grlobolje ili ublažavanje mučnine. Ipak, treba paziti jer se ne smije koristiti s određenim lijekovima. Još jedan popularan začin je i lovorov list koji poboljšava probavu, a hrani daje poseban okus. Od lovora se može raditi i čaj koji se pije za kašalj, o čemu smo pisali ovdje.

lovor
Imamo odličan recept za čaj od lovora, a treba vam samo nekoliko listova ove biljke

Kako koristiti začine?

Iako svatko ima začine koje najviše voli koristiti, uvijek je dobro uvesti i nešto novo u kuhinju. Donosimo koji začini su najbolji za koju vrstu jela.

Meso

Govedina, junetina i svinjetina se najbolje slažu uz lovorov list, peršin, ružmarin i mljevenu crvenu papriku kada se rade u obliku gulaša ili safta. Iako nije začin, za izradu dobrog safta presudno jedno povrće, a radi se o luku. Tajnu koliko ga je najbolje staviti da saft bude idealne gustoće možete pročitati u ovom tekstu. Uz piletinu će pasati gotovo svi začini, od onih pomalo orijentalnih do onih običnih i svakodnevnih. Izbor začina će ovisiti i o načinu na koji radite hranu, ali i o vašim preferencijama. Ako volite ljutinu, uvijek možete dodati i kajenski papar ili chilli, dok će curry potpuno promijeniti okus hrane.

Uz ribu će odgovarati lovorov list, peršin, češnjak, origano, majčina dušina, ružmarin, vlasac, bosiljak.

Povrće

Brokula odlično paše uz muškatni oraščić koji se može kupiti kao prah ili kao oraščić koji se onda riba. S njim je potreban poseban oprez jer se stavlja u jako malim količinama. Naime, u velikim količinama može uništiti okus hrani, ali i izazvati halucinacije. Mrkve se slažu uz kurkumu i đumbir, ali i uz ružmarin, dok uz svježe krastavce paše kopar, bosiljak ili peršin.

Gljive najviše vole sol i papar, pri čemu je sol najbolje staviti pred kraj kako se ne bi smežurale i pustile vodu, a leća je odlična uz kurkumu i papar. Krumpiri se mogu jesti uz gotovo sve začine i na sve načine, a rajčici odgovaraju bosiljak, timijan, majčina dušica, origano, mažuran. Kiselo zelje će dobiti poseban okus kada u njega kod pirjanja stavite kim, lovor, ali i papar.

Voće

Umjesto šećera, u voće možete staviti cimet, a u nekim slučajevima i đumbir u prahu. Kompotu od jabuka će pasati i klinčići, a možete isprobati naribati malo muškatnog oraščića ili staviti svježe mente.

papar, mljevena paprika, lovorov list, ružmarin u staklenkama za začine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap