Uvijek morate nositi nekoliko slojeva odjeće jer vam je stalno hladno? Evo što to može značiti

Ana Kanazir
23. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Ako vam je uvijek hladno, bez obzira na to koliko slojeva odjeće imate na sebi ili koliko debelu vestu nosite, možda imate određenu bolest ili neko zdravstveno stanje. Naime, stalan osjećaj hladnoće može biti potpuno bezazlen i znak da ste samo zimogrozni, ali jednako tako se može raditi i o razlogu za posjet liječniku.

hladnoća

hladnoća | foto: Spencer Backman, Unsplash

Nekim osobama je jednostavno uvijek hladno. Jednako tako, ženama je uvijek nešto hladnije jer imaju manje mišićnog tkiva koje pomaže zadržati toplinu. S druge strane, stalan osjećaj hladnoće može biti znak i određenih problema s hormonima ili neke druge bolesti. Važno je pratiti postoje li još neki simptomi koji se pojavljuju uz hladnoću i po potrebi tražiti savjet liječnika.

Zašto vam je uvijek hladno?

Ako vam je uvijek hladno, to je možda i zbog načina na koji vaš organizam funkcionira, odnosno zbog nekih problema zbog kojih je došlo zbog određene bolesti. Ova zdravstvena stanja i bolesti bitno utječu na osjećaj hladnoće u tijelu:

Loša cirkulacija

Jedan od najpoznatijih razloga stalnog osjećaja hladnoće u tijelu je i loša cirkulacija. U ovom slučaju će vam uvijek biti hladno za ruke, noge, kao i za prste. Više o tome kako da se riješite loše cirkulacije smo pisali ovdje.

hladnoća
Zašto je važna dobra cirkulacija i kako je dodatno poboljšati?

Anemija

Anemija se pojavljuje kada u tijelu nema dovoljno crvenih krvnih stanica koje nose kisik do organa. Kao posljedica se javljaju niz simptoma, kao što su vrtoglavica, slabost, glavobolja, zujanje u ušima, ali i osjećaj hladnoće u tijelu.

Nedostatak sna

Sigurno ste primijetili da vam je uvijek nešto hladnije kada se ne naspavate. To je zato što nedostatak sna izravno utječe na temperaturu tijela. Važno je obratiti pažnju na temperaturu u sobi u kojoj spavate prije samog spavanja, ali i redovito spavati više od sedam sati. Istraživanje znanstvenika sa Zdravstvenog veleučilišta i Fakulteta hrvatskih studija sa suradnicama, provedeno u deset zagrebačkih domova za starije, utvrdilo je kako većina korisnika, između 69 i 100 godina, ima problema sa spavanjem. Više o tome koliko sati sna trebaju osobe starije od 65 godina možete pročitati ovdje.

Problemi sa štitnjačom

Bilo koji problem sa štitnjačom bitno utječe na sve funkcije u organizmu, a jedan od njih je i hipotireoza, odnosno stanje smanjenog stvaranja, izlučivanja i djelovanja hormona štitnjače. Simptomi se kod ovog stanja javljaju postepeno i mogu se osjetiti u svim dijelovima tijela. Tako će se pojaviti suha koža, ispadanje kose, lomljivi nokti, a osim toga se javlja i umor i nepodnošenje hladnoće. Mnogim ljudima koje imaju ovo stanje je hladno cijelo vrijeme.

dijabetes
Dijabetes – Što je, kako ga prepoznati i kako se tretira

Dijabetes

Dijabetes može uzrokovati mnoge probleme u tijelu. Može dovesti do loše cirkulacije, anemije ili do bolesti bubrega. Sva ova stanja mogu dovesti do stalnog osjećaja hladnoće u tijelu. Jednako tako, dijabetes može uzrokovati visoku razinu šećera u krvi koja oštećuje krvne žile, a to onda izravno utječe i na cirkulaciju. Ako vas zanima više o ovoj bolesti, pogledajte ovdje.

Nedostatak vitamina B12

Ovaj je vitamin važan za normalno funkcioniranje živčanog sustava, a služi i za zaštitu DNA i RNA, stimulira proizvodnju serotonina, doprinosi stvaranju crvenih krvnih stanica i podržava imunološki sustav, a nalazi se u hrani životinjskog podrijetla. Kada tijelo nema dovoljno vitamina B12 nema ni dovoljno crvenih krvnih stanica koje prenose kisik u tijelo, a kao rezultat se javljaju hladne ruke i noge, ali i česta treskavica od hladnoće.

Kada je vrijeme za posjet liječniku?

Kada se uz stalan osjećaj hladnoće pojave i bilo koji drugi simptomi, potrebno je posjetiti liječnika. Ovdje spadaju slabost, umor, česti trnci, bolovi u nekom dijelu tijela, zbunjenost, ispadanje kose, blijeda ili žuta boja kože,…

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap