Dijabetes – Što je, kako ga prepoznati i kako se tretira

Ana Kanazir
16. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Šećerna bolest ili dijabetes je zapravo globalna epidemija zbog velikog broja oboljelih osoba u svijetu koji se stalno povećava. Procjenjuje se da u svijetu ovu bolest ima 537 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina. Velika većina osoba nema postavljenu dijagnozu. Ako se ne kontrolira, dijabetes može biti opasan i dovesti do drugih zdravstvenih problema.

dijabetes

Ilustracija: Unsplash

Prema podacima CroDiab Registra u Hrvatskoj je u 2021. godini zabilježeno 327.785 osoba koje boluju od dijabetesa, pri čemu tek 60 posto oboljelih ima postavljenu dijagnozu, piše HZJZ. Kako bi se shvatila ozbiljnost bolesti, treba napomenuti kako je ova bolest treći vodeći uzrok smrti u 2020. godini. Saznajte kako prepoznati dijabetes, što napraviti kod pojave simptoma i kako se tretira.

Što je dijabetes?

Dijabetes je kronična bolest koja utječe na to kako tijelo pretvara hranu u energiju. Tijelo razgrađuje većinu hrane koja se pojede u šećer, točnije glukozu, koju potom otpušta u krvotok. Kada se šećer u krvi povisi to je signal gušterači da otpusti inzulin. Kod dijabetesa se ne proizvodi dovoljno inzulina ili ga tijelo ne može dovoljno iskoristiti, a kao posljedica, previše šećera ostaje u krvotoku. S vremenom zbog ovoga može doći do niza drugih problema i komplikacija.

dijabetes
Umirovljenici ogorčeni: Neki lijekovi za dijabetes poskupjeli preko 100 posto

Tipovi dijabetesa

Postoje dva tipa dijabetesa. Tip 1 ima oko pet do deset posto osoba te ga uzrokuje autoimuni odgovor organizma. Simptomi se pojavljuju naglo, a najčešći je kod mlađih osoba i djece. Kako bi se tretirao, potrebno je svaki dan uzimati inzulin.
Dijabetes tip 2 je puno češći i ima ga oko 90 do 95 posto ljudi. Razvija se godinama i češći je kod starijih osoba. U nekim slučajevima nećete imati nikakvih simptoma i zato je važno redovito kontrolirati šećer u krvi.

Što uzrokuje dijabetes?

Liječnici ne znaju točan uzrok dijabetesa tipa 1, a moguće je da na njegovu pojavu utječu geni. Dijabetes tipa 2 se razvija zbog genetike, ali i zbog načina života. Ovdje spadaju pretilost, višak kilograma ili višak masti u određenom dijelu tijela, posebno u trbuhu.

Kako prepoznati dijabetes?

Iako neće svi ljudi imati izražene simptome, neki će ipak imati znakove koji će upućivati na ovu bolest. Ovdje spadaju:

• Pojačana glad
• Pojačana žeđ
• Gubitak kilograma
• Stalno mokrenje
• Zamagljen vid
• Slabost
• Sporo zacjeljivanje rana

Kod muškaraca se još može javiti i smanjena želja za seksom, erektilna disfunkcija i slabost u mišićima, dok se kod žena može pojaviti suhoća rodnice, česte infekcije urinarnog trakta, gljivične infekcije i suhoća kože.

mjerenje glukoze
Važna aplikacija za sve dijabetičare: Mjeri glukozu u krvi u jednoj sekundi, a podaci se dijele s liječnikom i bliskim osobama

Kako se dijabetes tretira?

Ne postoji lijek za dijabetes, već se koriste lijekovi koji će ublažiti simptome. Ako se ne otkrije na vrijeme i ako se ne tretira, ova bolest može dovesti do oštećenja srca, krvnih žila, očiju, bubrega i živaca. Dijabetes se može spriječiti promjenom životnih i prehrambenih navika. Isto će vrijediti i za tretiranje bolesti. Gubitak viška kilograma, redovita tjelesna aktivnost i vježbanje, smanjeno pušenje te konzumiranje namirnica bogatih vitaminima i mineralima držat će ovu bolest pod kontrolom.

Dijabetes – Što je, kako ga prepoznati i kako se tretira
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap