Ministarstvo nam je otkrilo da će preventivni pregledi za starije ići eksperimentalno u dvije županije

Ana Kanazir
24. studenoga 2022.
Zdravlje
A- A+

Nakon završene javne rasprave o izmjenama zakona o zdravstvu, ministar Vili Beroš je prije dva tjedna otkrio i teme samog sastanka, kao i promjene koje se očekuju u zdravstvu. Jedna od njih je vrlo važna, a tiče se preventivnih pregleda unutar javnog zdravstvenog sustava. Iz Ministarstva zdravstva su nam rekli kako će se ovi pregledi prvo odvijati u zasada nepoznate dvije županije u Hrvatskoj, ali i kako su prvo na redu osobe starije od 40 godina.

beroš

Foto: Vili Beroš | FB Screenshot

Nova zdravstvena reforma će donijeti brojne promjene u zdravstvu, pri čemu je cilj staviti pacijenta u središte, a zdravstvo na prvo mjesto. Osim toga, najavljeno je smanjenje lista čekanja, a svi detalji će biti poznati nakon donošenja izmjena zakona. Više o najavljenim promjenama možete pročitati ovdje. Ipak, o preventivnim pregledima su već poznate neke stvari koje donosimo u nastavku.

Oformila se radna skupina

beroš
Beroš o zdravstvenoj reformi: 'Cilj reforme je održiv zdravstveni sustav s pacijentom u središtu'

Iz Ministarstva zdravstva su nam otkrili kako se za preventivne preglede oformila posebna radna skupina, ali i kako će se pregledi provoditi prije svega unutar javnog zdravstvenog sustava.

– Za potrebe izrade prijedloga sadržaja i načina provedbe preventivnih zdravstvenih (sistematskih) pregleda Ministarstvo zdravstva oformilo je široku ekspertnu radnu skupinu koja trenutačno radi na izradi konačnog predmetnog prijedloga. Za potrebe ispunjavanja navedenog zadataka radna skupina koristi međunarodnu znanstvenu i stručnu literaturu i smjernice, rekli su nam iz Ministarstva.

Tko ima pravo na preventivne preglede?

Kao što je već najavljeno, a sada i potvrđeno, prvi će na preventivne preglede biti pozvani pacijenti stariji od 40 godina, ali ipak postoji jedan uvjet.

– Skupina koja bi bila prva pozvana na pristupanje preventivnim zdravstvenim (sistematskim) pregledima su pacijenti stariji od 40 godina koji u protekle dvije godine nisu ni na koji način koristili zdravstvenu zaštitu kod svog liječnika obiteljske medicine, navode iz Ministarstva zdravstva.

Dodali su i kako je ova skupina odabrana jer je posebno osjetljiva na razvoj znatnih komplikacija neprepoznatih simptoma kroničnih bolesti.

beroš na sjednici
Beroš predstavio reformu zdravstva: 'Promjena je i više nego nužna. Osnovni cilj je jačanje primarne zdravstvene zaštite'

Kada započinju preventivni pregledi?

Pregledi će krenuti u prvom kvartalu 2023. godine i to u formi pilot projekta u dvjema županijama koje će tek biti definirane u daljnjim aktivnostima.

– Putem izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, koji je trenutačno u postupku donošenja, regulirat će se ostvarivanje prava na preventivni pregled kroz pravo iz obveznog zdravstvenog osiguranja, najavljuju iz Ministarstva zdravstva i dodaju kako će svi ostali detalji biti poznati nakon donošenja izmjena zakona i nakon završetka rada ekspertne skupine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap