U ljekarnama nedostaju neki važni lijekovi, evo o čemu se radi

Ana Kanazir
13. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Porast oboljelih od gripe i koronavirusa je u porastu, a Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) je na svojim stranicama objavila kako nedostaje lijekova kao što su Neofen, Klavocin i Ladpil, dok je nedostajao i Maxflu koji bi se od danas opet trebao pojaviti u prodaji. Da nedostaje i antibiotika, u prvom redu penicilina, potvrdila je i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić.

lijekovi

Foto: Pixabay

Nije rijetkost da s vremenom na vrijeme nedostaje određenih lijekova, ali trenutno vladaju gripa, koronavirus, kao i druge respiratorne bolesti, o čemu smo pisali ovdje, pa lako može doći do straha kod pacijenata. Ipak, mjesta panici nema jer postoje slični lijekovi koji se koriste za tretiranje istog stanja.

gripa
Vladaju gripa i koronavirus, evo koliko ima oboljelih od obje bolesti

Nedostaju i neki antibiotici

Upravo tome u prilog ide i činjenica kako nedostaje lijeka Maxflu u obliku šumećih tableta, ali zato se u istu svrhu, ublažavanja simptoma prehlade i gripe koristi Coldrex koji je dostupan. Postoji ukupno 300 lijekova za koje je prijavljena nestašica, od kojih se neki već mogu naći na policama ljekarne, a drugi stižu u siječnju.

Nedostaju i antibiotici poput Klavocina, Ospamoxa, Betaklava i Decortina.

– Svjesni smo da nedostaje nekih antibiotika, a ono što nam najviše fali je penicilin kojeg nema i koji nam sad u sezoni streptokoka najviše fali, rekla je Ban Toskić za N1.

Kojih lijekova sve nedostaje možete vidjeti u tablici ispod:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Nema mjesta panici

lijekovi tablete
Uzimanje lijekova: Doktorica nam je objasnila na što sve treba obratiti pažnju kako bi najbolje djelovali

Iz HALMED-a kažu kako u bilo kojem trenutku može doći do nestašice određenog lijeka, ali i kako se stanje s opskrbom uvijek prati.

– Informacije radi, na našem tržištu trenutačno je dostupno približno 3.500 odobrenih lijekova. Svaki se lijek može povremeno naći u nestašici, primjerice zbog zastoja u lancima opskrbe lijekovima iz logističkih razloga, kašnjenja u proizvodnji, povećane potražnje i dr. U Republici Hrvatskoj trenutačno nemamo zabilježenu nijednu kritičnu nestašicu lijeka te su za lijekove u nestašici dostupne zamjenske terapije s istim djelatnim tvarima ili iz istih terapijskih skupina, navode iz HALMED-a.

Uvijek je dobro znati kako pravilno uzimati lijekove i na koji način. Važno ih je uzimati u točno određeno vrijeme, ali i paziti da se ne uzimaju u kombinaciji s alkoholom ili nekim namirnicama. Više o tome nam je sve rekla doktorica Diana Kostanjšek u ovom tekstu.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap