Svjetski dan hipertenzije: Kako zaustaviti “tihog ubojicu”

Jasmina Grgurić Zanze
17. svibnja 2019.
Zdravlje
A- A+

Današnji dan posvećen je povišenom krvnom tlaku, hipertenziji, koja se naziva “tihim ubojicom” jer odnosi najviše života od svih bolesti, a čije simptome često ne prepoznajemo dok nije kasno. Smanjiti preveliki unos soli, povećati fizičku aktivnost i održavati normalnu tjelesnu težinu osnovni su načini kako se boriti protiv povišenog krvnog tlaka koji ne bi smio prelaziti granice od 140/90 mmHG.

Foto: Pexels

Na lijekove za povišeni krvni tlak trošimo najviše novca, a ova bolest česta je boljka među starijom populacijom, iako pogađa i sve veći broj mlađih osoba. Način na koji živimo prije ili kasnije može dovesti do zdravstvenih problema na ovom polju. Nezdrava prehrana, slaba fizička aktivnost i stres samo su neki od okidača. Neprijatelji tlaka nisu samo soli, šećeri i sjedenje, nego i alkohol i pušenje. No, bolest može biti i genetski uvjetovana.

Posljedice visokog krvnog tlaka mogu biti kobne po naš organizam, a osjećaju se najčešće kada je zdravstvena tegoba već uznapredovala, zbog čega se naziva “tihim ubojicom”. Neki od simptoma su glavobolja, vrtoglavica, umor i krvarenje iz nosa. Međutim, ove boljke mogu osjećati i zdrave osobe zbog čega često ne obraćamo pažnju na njih. Nažalost, tek kada dođe do težih posljedica, poput bolesti srca, srčanog ili moždanog udara otkrijemo uzrok. Ipak, već i prvi simptomi ukazuju da je bolest uznapredovala i da je potrebno liječiti je, ne samo propisanim lijekovima, nego kompletnom promjenom životnih navika.

Saznajte koliki je vaš krvni tlak

Prema procjenama, 18 posto svih smrti u svijetu pripisuje se hipertenziji, što čini oko 9,4 milijuna ljudi. Četiri od deset odraslih osoba iznad 25 godina u svijetu ima povišeni krvni tlak. Nažalost, gotovo 50 posto osoba s hipertenzijom ne zna, a pola onih koji znaju ne poduzimaju ništa. To znači da 75 posto populacije s povišenim krvnim tlakom ima veliki rizik za razvoj bolesti srca, moždani udar, bolesti bubrega i iznenadnu srčanu smrt.

 “Jedan od razloga tako lošoj kontroli hipertenzije je što ljudi nisu svjesni da imaju povišeni tlak.  Naime, mjerenje tlaka je osnova kako u postavljanju dijagnoze tako i u praćenju učinka terapije. Stoga je i tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hipertenzije „Saznajte koliki je Vaš krvni tlak“ – poručili su danas iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Umirovljenicima u Hrvatskoj po prvi put ugrađen najmanji pacemaker na svijetu

U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti glavni uzrok smrtnosti. U 2016. godini bile su uzrok smrti u 45% slučajeva, umrlo je ukupno 23.190 osoba, 13.136 žena i 10.054 muškaraca. Svaki treći odrasli stanovnik ima vrijednosti arterijskoga tlaka iznad 140/90 mmHg.

Prema provedenom istraživanju u Hrvatskoj, hipertenzija je zabilježena u 45,6% muškaraca i 43% žena odrasle dobi.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je nepravilna prehrana odgovorna za oko 50% hipertenzija, tjelesna neaktivnost za oko 20% i pretilost za oko 30% svih hipertenzija. Isto tako, važno je redovito kontrolirati krvni tlak, a kod povišenog tlaka redovito uzimati lijekove prema preporuci liječnika.

I neke namirnice mogu nam pomoći

Dijeta, fizička aktivnost, zdrava prehrana, smanjenje prekomjerene tjelesne težine, uklanjanje stresa i odbacivanje poroka osnovna su zadaća osoba koje pate od povišenog krvnog tlaka. Proces liječenja je trajan i često uključuje kombinaciju lijekova i zdravih navika.

češnjak
Tko bi rekao, najzdraviji dio češnjaka uglavnom završi u smeću

Kada nam tlak naglo skoči, možemo si trenutno pomoći s pojedinim namirnicama. Među njima je i češnjak koji potiče stvaranja acilina, antibakterijskog spoja koji će povoljno utjecati na hipertenziju.

Neka istraživanja pokazala su i povoljan utjecaj cimeta na snižavanje visokog krvnog tlaka, pogotovo ako male količine konzumiramo redovno.

Bademi i ostali orašasti plodovi također nam mogu biti dobar saveznik.  Bademi smanjuju kolesterol u krvnim žilama i ublažavaju njihovu upalu. Njihovo konzumiranje održavat će naš tlak pod kontrolom te nam pomoći da ga brzo snizimo kada je previsok.

Na hipertenziju povoljan utjecaj ima i ljuta paprika koja pomiješana s toplom vodom i medom širi krvne žile, čime smanjuje protok krvi i snižava tlak.

Na visok krvni tlak povoljno utječe i lagana masaža, a uz navedeno valja dovoljno spavati i piti dosta tekućine, pri čemu treba smanjiti unos kofeina.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap