Što se dogodi kada PDV na lijekove padne na pet posto? Proizvođači dignu cijenu

Josip Mihaljević
5. siječnja 2019.
Zdravlje
A- A+

Prvi radni dan u 2019. trebao je biti obilježen padom cijena određenih proizvoda zbog niže stope PDV-a. Lijekovi su u 2019. godinu ušli sa stopom PDV-a od pet posto, što je dosta velik pad od prošlogodišnjih 25 posto. Međutim, nisu svi odlučili igrati po pravilma. Nekim bezreceptnim lijekovima cijena nije pala, a pojedinima se čak i povećala!

lijekovi

Foto: Proizvođači dižu cijene | Pixabay

Večernji list piše kako je situacija s lijekovima postala poprilično komplicirana – isti bezreceptni lijekovi prodaju se po različitim cijenama, ovisno o lokaciji. Neki su spustili cijene u odnosu na prošlu godinu, kao što je zbog manje stope PDV-a bilo najavljeno, neki su ostavili iste cijene, a neki su cijene čak i povisili.

Iz ljekarni su neslužbeno potvrdili kako su i drugi proizvođači na tragu toga da će povisiti cijene.

“Najbolje vam je obnoviti zalihe jer na robu koja je u ljekarnama ide stara cijena i sniženi PDV, ali kada budemo naručivali, onda će lijekovi onih proizvođača koji su rekli da će podignuti cijene biti skuplji”, bio je komentar jedne ljekarnice.

Iz Hrvatske ljekarničke komore javljaju kako su dvije kompanije najavile veće cijene:

“Ministarstvo financija odreklo se dijela svog profita da bi pacijentima lijek bio dostupniji, a na kraju proizvođači podižu cijene”, komentira Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Cijela situacija postala je dodatno zbunjujuća za krajnjeg korisnika koji će sada morati razbijati glavu stopama PDV-a i pravilima Hrvatskke ljekarničke komore kako bi razumio situaciju. Naime, specijalizirane prodavaonice lijekova ne moraju se pridržavati propisane visine ljekarničke marže, a tako mogu i nabiti cijenu. S druge strane, najavljeno poskupljenje će varirati od ljekarne do ljekarne, ovisno po kojoj cijeni budu nabavljali robu. Država se, prema projekciji niže stope PDV-a za lijekove, odrekla 90ak milijuna kuna, a građani bi mogli na kraju proći gotovo isto kao i lani.

Ipak, neki poznati bezreceptni lijekovi doista jesu spustili cijenu – Caffetin je tri kune jeftiniji, Operil kapi za nos šest kuna jeftenije, Neofen 200 snižen je za 4 i pol kune.

Copy link
Powered by Social Snap