Od sutra niži PDV na velik broj proizvoda, evo popisa

Josip Mihaljević
31. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Nade su da će niži PDV ublažiti rast cijena osnovnih životnih namirnica. Dobar dio trgovinskih lanaca već je spustio cijene proizvoda, ali očekuje se da će globalni pritisci rasti te da će cijene bez obzira na niži PDV nastaviti s rastom.

trgovina

Foto: Pixabay

Vladin paket pomoći sutra službeno stupa na snagu, a dio paketa su i značajno snižene stope PDV-a na niz osnovnih životnih namirnica. Nada je da će niži PDV polučiti niže cijene dobara i usluga na tržištu, iako za to ne postoje garancije. Kao što su neki već u javnom prostoru istaknuli, moguće je da će doći do kratkotrajnog spuštanja cijena te da će one u nastavku godine nastaviti s rastom, a možda i premašiti rekorde koje su postavile ove godine.

RRiF donosi popis dobara i usluga koja će se od 1. travnja nadalje oporezivati stopom PDV-a od 5 i 13 posto.

Proizvodi kojima je PDV već sada 5 posto ili će od sutra biti 5 posto

kruh peciva
Skupa pšenica i energenti mogli bi dovesti do nezapamćenih cijena bijelog kruha

Kruh je već sada na 5 posto PDV-a, a tako će i ostati unatoč tomu što pekari najavljuju da bi običan komad bijelog kruha vrlo brzo mogao koštati 15 kuna. Mlijeko je također na 5 posto, kao i lijekovi te razna medicinska oprema. Dječja hrana trenutačno ima stopu PDV-a od 13 posto, a od sutra pada na 5. Jestiva ulja bila su “zvijezde” poskupljenja unatrag posljednjih pola godine, a trenutačna stopa PDV-a im se s 13 spušta na 5 posto. Maslac i margarin s 25 padaju na stopu od 5 posto.

Meso, riba, rakovi, jastozi, škampe, kozice, povrće, voće, orašasti plodovi , jaja, sadnice i sjemenje te hrana za kućne ljubimce – svi ovi proizvodi trenutačno imaju stopu PDV-a od 13 posto, a od sutra stopa pada na 5.

PDV na ulaznice za koncerte iznosi 13, a za sportska i kulturna događanja 25 posto. Od sutra im PDV pada na 5 posto.

Što se spušta na 13 posto?

Hrvat godišnje pojede do 50 kila svinjetine. Ali, to će se promijeniti jer cijene idu gore!

Najvažnije u ovoj grupaciji jest isporuka prirodnog plina čija stopa PDV-a iznosi 25 posto. Od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023. godine stopa se spušta na 5, a nakon toga će biti 13 posto. Ogrjevno drvo, pelet, briket i sječka spuštaju se s 25 na 13 posto za stalno.

Higijenski proizvodi vezani uz menstrualne potrepštine imaju stopu PDV-a od 25, a od sutra 13 posto.

Puni popis proizvoda i stopa PDV-a koje će vrijediti od sutra provjerite OVDJE.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap