Sever: Umirovljenici i bez poskupljenja imaju nedostatne mirovine za pokrivanje troškova

Josip Mihaljević
29. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Hoće li Vladin paket mjera koji na snagu stupa 1. travnja ublažiti pritisak inflacije? Za umirovljenike, koji su i prije svega ovoga jedva preživljavali s malim mirovinama, sigurno neće, ocijenio je sindikalist Krešimir Sever.

Krešimir Sever Snimak zaslona/HRT

Hoće li Vladin paket pomoći, koji na snagu stupa 1. travnja, smanjiti cijene na policama i ublažiti inflatorni pritisak? Tom se temom danas pozabavio HRT u emisiji ‘U mreži prvog’ u kojoj su gostovali državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, predsjednik NHS-a Krešimir Sever i direktorica odnosa s članstvom HUP-a Milka Kosanović.

Majdak je uvodno kazao da će doći do smanjenja inflatornog pritiska, pogotovo oko rasta cijena energenata. Kosanović ga je nazvala nužnim jer se protiv negativnih efekata moralo nešto poduzeti, ali se pita hoće li on biti dostatan s napomenom da joj se čini da neće.

“Vidjet ćemo koliko će biti dostatan, za sada se čini da neće jer se na globalnom planu događaju velike promjene i svaki dan svjedočimo nečemu novome na što treba reagirati”, kazala je Kosanović.

Sindikalist Krešimir Sever ocijenio je kako su umirovljenici u velikom problemu:

“Ovo je dobrodošao paket mjera i on će ublažiti jedan pritisak cijena, no problem je što su u Hrvatskoj i do ovih poskupljenja bile izrazito niske plaće i mirovine koje nisu dostatne za pokrivanje redovitih mjesečnih troškova”, kazao je Sever.

Kada se pogleda struktura troškova, Sever ističe kako su u najvećem problemu staračka kućanstva i ona koja stanuju u ruralnim sredinama. Nije optimističan oko obuzdavanja cijena proizvoda. Spuštanje PDV-a na niz proizvoda nije jamac, a u nastavku godine mogu se očekivati i daljnja poskupljenja pa bi se eventualni pad cijena vrlo brzo mogao vratiti na razine prije spuštanja PDV-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap