Slijedi li poskupljenje još jedne namirnice zbog visokog PDV-a? Evo što kažu iz poznatog domaćeg OPG-a Jurkas

Ana Kanazir
2. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Paški sirari, zajedno s malim mljekarima od države traže smanjenje stope PDV-a na sir i ostale mliječne proizvode. Naime, PDV na sir iznosi visokih 25 posto. Uz ostale troškove energenata, boje se kako će s vremenom morati podići cijene svojih proizvoda, a to im neće biti isplativo te će izgubiti puno kupaca. O ovome smo pričali i s obiteljskim gospodarstvom Jurkas iz Harmice.

sir

sir | foto: AnthonyArnaud, pixabay

Osim visokog PDV-a, kao i svima, i ovim su proizvođačima porasle cijene energenata i drugih troškova, a velike se razlike primjećuju na računima iz mjeseca u mjesec. Zato su s Paga poslali apel vladi o smanjenju PDV-a. Važno je napomenuti i kako je PDV na sir najviši upravo u Hrvatskoj.

Svoje mišljenje je dala i ministrica poljoprivrede

– Nas taj PDV od 25 posto stavlja u vrlo nezavidan položaj i zapravo nepravedan položaj, zato što naši proizvodi zbog tako visoke stope PDV-a ne mogu konkurirati proizvodima iz drugih zemalja članica Europske unije, rekla je predsjednica Udruge proizvođača Paškog sira Martina Pernar Škunca u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je za Novu TV kako razumije zahtjev Udruge mini mljekara i kako će ministarstvo napraviti sve da smanji porez i na hranu i opću stopu poreza, na korist društva, u skladu s fiskalnim mogućnostima.

plenkovic
Plenković najavio smanjivanje stope PDV-a za ogrjevna drva, pelete, sječke, brikete i toplinsku energiju

OPG Jurkas bi sa smanjenjem PDV-a smanjio cijene

O svemu smo pitali OPG Jurkas, koji se bave proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda tradicionalnim postupkom.

– Iako je PDV visok za mnoge sirare i male mljekare, mislim da su puno veći problemi troškovi energenata koji neprestano rastu. Jednako tako rastu i cijene ambalaža pa je i sama proizvodnja skuplja, rekla nam je Nikolina Jurkas iz OPG-a Jurkas.

Dodala je i kako im se režije penju na mjesečnoj razini. Tako im je prosječna cijena režija za jedan mjesec porasla za 200-300 posto.

– Nažalost, zbog ove situacije s porastom cijena energenata i ambalaže smo morali i mi podići cijene svojih proizvoda da pokrijemo nove troškove. Ipak, kada bi se smanjio PDV, i mi bismo sigurno smanjili cijene, poručuje Jurkas.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap