Stiže toplinski val: Stariji, čuvajte se vrućina, vrijeme će biti vrlo opasno

Jasmina Grgurić Zanze
8. srpnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Građane čeka izazov još jednog toplinskog vala koji stiže u srijedu. Temperature bi mogle doseći 40 stupnjeva u pojedinim mjestima, a vrhunac vrućina očekuje se u petak. Državni hidrometeorološki zavod izdao je za tada u cijeloj zemlji osim Gospića crveni meteoalarm, koji će na snazi diljem Jadrana biti već od srijede. Posebno se trebaju čuvati starije osobe, jer će vrijeme biti iznimno opasno za zdravlje. Ipak, pomoći nam mogu savjeti o tome kako se zaštititi od vrućina.

Sunce između oblaka

Visoke temperature | Foto: Unsplash

Ugodno ljeto na 30 stupnjeva u kontinentalnom dijelu zemlje, uz koji stupanj više uzduž Jadrana, uskoro će prekinuti drugi toplinski val ove godine. Meteorolozi upozoravaju da bi temperature zraka u drugom dijelu tjedna ponegdje mogle doseći i 40 stupnjeva. Pema podacima DHMZ-a, velike vrućine počinju već sutra, dok se kulminacija očekuje u petak, za kada je u gotovo cijeloj Hrvatskoj izdan crveni meteoalarm.

Umjerena opasnost od vrućine počela je već danas na području Rijeke, Splita i Dubrovnika. Sutra je za te krajeve označeno narančasto upozorenje, koje označava veliku opasnost, dok je u ostatku Hrvatske ona umjerena. Međutim, za srijedu i četvrtak na snazi je crveni meteoalarm na Jadranu, a narančast u ostatku zemlje. Kulminacija vrućina je u petak, za kada je označen crveni meteoalarm s vrlo velikom opasnošću u čitavoj zemlji, osim Gospića.

Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru. Pritom je važno izbjegavati boravak na suncu između 10 i 17 sati, kao i naporan fizički rad. Isto tako, potrebno je rashladiti prostorije u kojima boravimo većinu dana, redovito piti i jesti male obroke te uzimati redovno lijekove. Više o tome kako se zaštititi od vrućine, možete pročitati ovdje.

Meteoalarm DHMZ-a

Meteoalarm DHMZ-a

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap