Stižu visoke temperature, donosimo kako se možete zaštiti od opasnosti

Ana Kanazir
17. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Pred nama su visoke temperature pa je tako najavljeno da će u nekim dijelovima zemlje biti i do 40 stupnjeva Celzijusa u petak. Ove temperature su posebno opasne za starije osobe, ali postoji niz savjeta kojih bi se trebali pridržavati. Na prvom mjestu je ne izlagati se suncu u određenom periodu, a važno je i obratiti pažnju na uzimanje tekućina i eventualne simptome koji se mogu pojaviti kod pretjeranog boravka na suncu, a koje treba prijaviti doktoru.

Starija gospođa u bijelom kupaćem kostimu i bijeloj košulji na plaži

Visoke temperature i ljeto | Foto: Ilustracija, Rawpixsel

Visoke temperature mogu biti opasne za starije osobe, a u tjednu pred nama nas čeka upravo takva prognoza. Važno je znati osnovne načine kako se zaštiti od sunca i slijediti ih.

Sunce između oblaka
Umirovljenici izbjegavaju sunce, ali se zato i ne štite kako bi trebali

Treba paziti na sunce

Mjere zaštite zdravlja za starije osobe kod izlaganja visokim temperaturama zraka iznad 30 °C donijeli su Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Povjerenstvo za provedbu akcijskog plana za ublažavanje posljedica toplinskog vala. Ove preporuke se posebno odnose na starije osobe koje su oboljele od kardiovaskularnih, respiratornih, endokrinih, psihogerijatrijskih i drugih kroničnih bolesti.

Prije svega, treba poštovati svima poznato pravilo da se starije osobe ne izlažu suncu u razdoblju od 10 do 17 sati. U ovo je vrijeme sunce najjače i može biti stvarno opasno za kožu, ali i za organizam. Treba paziti i da na suncu ne provodite previše vremena kako ne biste dobili sunčanicu. Osim toga, treba obratiti pažnju i na odjeću. Tako treba imati šešir, maramu ili kapu na glavi, dok bi odjeća i obuća trebale biti prozračne.

Obratite pažnju na određene simptome

Jednako tako, preporuka je učestalije kontrolirati krvni tlak, a treba i reagirati na simptome koji se mogu pojaviti poput glavobolje, mučnine, vrtoglavice, dehidracije ili suhoće ustiju i kože. Ovo su znakovi za uzbunu, pogotovo za starije osobe koje su bolesne i funkcionalno onesposobljene. U slučaju da se pojave ovi simptomi potrebno je javiti se liječniku. Ne treba zaboraviti ni piti više tekućine, u prvom redu vode i to do dvije litre. Osim vode, može se konzumirati i juha, varivo ili čaj. Trebalo bi izbjegavati prženu, pohanu, slatku, slanu i jako začinjenu hranu. Iako je vani vruće, to ne znači da se ne smije kretati. Ono što treba paziti je da se krećete ujutro i navečer, a preporučuje se kretati u prirodi poput šume ili parka. Ne zaboravite od opasnosti toplinskog vala zaštiti i svoje ljubimce, a kako prepoznati da nešto nije u redu s njima možete pročitati ovdje.

Ako koristite klimu, pazite na razliku između temperature vani i unutra pri čemu ova razlika ne smije biti veća od sedam stupnjeva, jer se stariji organizam u kratkom vremenu ne može adaptirati na naglu promjenu temperature. Koristite li klimu možete nam reći u našoj novoj anketi ispod:

Koristite li klimu?

Copy link
Powered by Social Snap