Statistika pokazala: Smrtnost od pada se povećava s dobi, a to je drugi vodeći uzrok smrti kod starijih

Ana Kanazir
22. svibnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Ozljede predstavljaju važan javnozdravstveni problem u Hrvatskoj i svijetu i to zbog visokog udjela u ukupnoj smrtnosti i pobolu. Za starije osobe su posebno opasni padovi koji su ujedno i vodeći vanjski uzrok smrti kod osoba starijih od 65 godina, prema publikaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U ovoj publikaciji naziva ‘Ozljede u Republici Hrvatskoj’ prikazani su statistički podaci o mortalitetu i morbiditetu od ozljeda po spolu, dobi i geografskoj distribuciji.

Starija ženska osoba sa štapom u rukama

Padovi kod starijih, Ilustracija | Foto: Rawpixsel

Ozljede mogu biti opasne i to pogotovo za starije osobe. U 2022. godini u Hrvatskoj je 27 posto ozljeda od ukupnog broja ozljeda zabilježeno kod osoba starijih od 65 godina. U svijetu, pa i u Hrvatskoj su upravo padovi najopasniji za starije osobe. Najviše osoba, njih 543 je od posljedica pada umrlo u dubokoj starosti u dobi od 85 i više godina, prema podacima mortalitetne statistike Državnog zavoda za statistiku.

Starija osoba sa štapom u rukama
Padovi kod starijih osoba su česti, nekada i kobni, a stručnjaci su nam objasnili kako ih spriječiti

Najčešća ozljeda kod starijih su padovi

Procjenjuje se da u svijetu godišnje 684.000 osoba smrtno strada zbog pada, od toga 80 % u slabo i srednje gospodarski razvijenim državama. Jednako tako, opasnost i smrtnost od pada se poveća sa životnom dobi. Osobe muškog spola u slabo i srednje gospodarski razvijenim državama Europe imaju više stope smrtnosti zbog padova u odnosu na žene, navodi HZJZ.

– Sve promjene na koštanom, mišićnom i živčanom sustavu koje se razvijaju tijekom života doprinose povećanom riziku od padova, posebno bolesti poput artritisa, demencija, Parkinsonove bolesti, osteoporoze. Povećanom riziku od padova pridonose i bolesti drugih organa i organskih sustava kao što su: visoki tlak, aritmije srca, moždani udar, šećerna bolest, maligne bolesti, bolesti oka (senilna katarakta, glaukom), otkrili su nam iz Službe za javnozdravstvenu gerontologiju. Osim toga, u ovom tekstu su nam objasnili i kako se padovi mogu spriječiti, ali i što treba napraviti nakon pada.

Grafički prikaz smrtnosti od ozljeda po dobi

Smrtnost od ozljeda | Foto: HZJZ

Starije osobe češće završe u bolnici zbog pada

Jednako tako, kod starijih osoba su stope hospitalizacije više u odnosu na ostale dobne skupine. U starijih osoba (65 i više godina) koje su liječene u bolnici zbog ozljeda, gotovo dvije trećine hospitalizacija (64,1 %) čine ozljede nastale kao posljedica pada. Udio dana bolničkog liječenja zbog padova u starijoj dobi je osobito visok u osoba ženskog spola. Udio bolno-opskrbnih dana, kao i hospitalizacija zbog padova, također raste s dobi. Najviše bolno-opskrbnih dana zbog padova je zabilježeno u dobi od 65 i više godina.

Čak 27 posto ozljeda od ukupnog broja ozljeda je zabilježeno kod osoba starijih od 65 godina u 2022. godini u Hrvatskoj u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. S druge strane, u djelatnosti izvanbolničke hitne medicinske pomoći ukupno je utvrđeno 672.827 bolesti i stanja, od toga kod osoba starijih od 65 godina 30.835 ozljeda.

boravak u bolnici zbog padova

Boravak u bolnici zbog padova | Foto: HZJZ

Budućnost nije svijetla

Padovi su drugi vodeći uzrok smrti od nenamjernih ozljeda u svijetu, odmah iza prometnih nesreća. Prema procjenama istraživanja ‘Globalno opterećenje bolestima (2019.)’, ako se nastave dosadašnji trendovi, cestovne prometne nesreće u 2040. godini zauzet će niže mjesto na ljestvici mortaliteta u odnosu na 2022. godinu, dok će padovi zauzeti više mjesto.

Procjenjuje se da bi u 2040. godini prometne nesreće mogle pasti s 10. na 12. mjesto vodećih uzroka smrti, dok bi padovi mogli doći sa 17. na 15. mjesto, a samoubojstva sa 16. mjesta na 14. Ipak, treba pričekati i vidjeti kakav će biti rasplet događaja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap