Sljedeći tjedan kreće docjepljivanje novim cjepivom protiv COVID-19, a poznato je i gdje će se provoditi

Ana Kanazir
9. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

U tjednu od 12. rujna u Hrvatskoj kreće docjepljivanje protiv COVID-19 adaptiranim/varijantnim cjepivom. Ovo cjepivo osim wuhanskog virusa pokriva i omikron varijantu virusa, a s njime se mogu cijepiti svi koji su završili primarno cijepljenje.

cijepljenje

Foto: Unsplash

Poznato je gdje se građani sve mogu cijepiti, ali i za koga je cjepivo namijenjeno te koje je cjepivo raspoloživo za cijepljenje. Uz docjepljivanje i dalje se provodi primarno cijepljenje svih osoba koje se do sada nisu cijepile, ali s drugom vrstom cjepiva.

Za koga je sve adaptirano cjepivo?

Iz HZJZ-a navode kako se prvo docjepljivanje preporučuje svim osobama u dobi 18 godina i više koje su završile primarno cijepljenje, odnosno primile dvije doze cjepiva Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) ili Vaxzevria (AstraZeneca), odnosno jednu dozu COVID-19 cjepiva Janssen. Docijepiti se mogu i djeca u dobi 12 godina i više koja imaju povećan rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID-19.

Drugo docjepljivanje se preporučuje osobama u dobi od 60 godina i više te odraslim osobama koje su mlađe od te dobi s povećanim rizikom za razvoj težih oblika COVID-19. Ovo docjepljivanje se provodi kod osoba koje su primarno cijepljene i primile prvu docjepnu dozu.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Prvi tjedan će biti dostupno adaptirano/varijantno cjepivo proizvođača Pfizer, a u narednim danima se očekuje i docjepljivanje cjepivom proizvođača Moderna. Podsjećamo kako je naručeno oko milijun doza cjepiva, a više možete pročitati ovdje.

Primarno cijepljenje se i dalje provodi osnovnim cjepivima.

Stiže cjepivo protiv omikrona: Imunolog preporuča zaštitu dodatnim dozama prije jeseni

Gdje se provodi cijepljenje?

Informacije o cijepljenju u pojedinoj županiji i gradu Zagrebu možete pronaći na internetskim stanicama nadležnih zavoda za javno zdravstvo ili ovdje. Osim u Zavodima za javno zdravstvo, cijepiti se može i u ordinacijama obiteljske medicine.

Cijepljenje će biti moguće i bez naručivanja, osim u prvom tjednu od 12. rujna, kada će se u pojedinim županijama i u gradu Zagrebu cijepiti uz naručivanje kako bi se izbjegle gužve.

Sljedeći tjedan kreće docjepljivanje novim cjepivom protiv COVID-19, a poznato je i gdje će se provoditi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap