Uskoro stiže adaptirano cjepivo protiv omikron varijante koronavirusa, a naručeno je oko milijun doza

Ana Kanazir
1. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

U Hrvatsku stižu nove doze cjepiva koje je registrirano za docjepljivanje, odnosno kao booster doza za one koje su već cijepljenji s dosadašnjim cjepivima. Novo cjepivo je adaptirano, bivarijantno, a sadržava originalni wuhanski soj i varijantu omikron virusa SARS-Cov2. Hrvatska je naručila dostatne količine cjepiva za nastavak cijepljenja stanovništva.

cijepljenje

Foto: Unsplash

Kako saznajemo iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, postoji najava za dolaskom ovog cjepiva, dok realizacija dostave ovisi o trenutku registracije od strane europskog regulatornog tijela za lijekove – Europske agencije za lijekove (EMA).

Kada dolazi cjepivo?

Iako je tek najavljeno, dolazak prve količine adaptiranog/varijantnog cjepiva se očekuje u rujnu. Cjepivo će stizati u etapama, u tjednim isporukama tijekom rujna, rekli su iz HZJZ-a.

cijepljenje
Obišle ih sestre: Čak 66 posto starijih odbilo cijepljenje u kući!

Za koga je ovo cjepivo?

Naručeno cjepivo je zapravo booster doza za osobe koje su se već cijepile. Mogu ga primiti osobe koje su se zadnji puta cijepile prije četiri mjeseca ili nakon preboljenja sukladno preporukama. Ponudit će se svim zainteresiranim građanima, a posebice se preporučuje za osobe starije dobi i osobe s kroničnim bolestima.

Osobe koje se do sada nisu nikada cijepile i koje sada žele primiti prvu dozu cjepiva, neće se moći cijepiti ovom varijantom cjepiva jer se ipak radi o booster dozi, već će birati između postojećih cjepiva.

Gdje će se provoditi cijepljenje?

Cijepljenje će se provoditi kao i do sada. Putem izabranih liječnika, u zavodima za javno zdravstvo, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te po potrebi i na posebno organiziranim punktovima za cijepljenje. Cijepljenje će se provoditi po trenutno važećim preporukama.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap