Rano otkrivanje raka nije jednako diljem Europe, a sada se radi na tome da se ujednači

Ana Kanazir
19. studenoga 2022.
Zdravlje
A- A+

Iz Europske koalicije onkoloških bolesnika (ECPC) ukazali su na nejednakosti u ranom otkrivanju raka diljem Europe, navodeći primjer kako je petogodišnje preživljenje nakon onkološkog liječenja u istočnoeuropskim državama 52 posto za razliku od zapadnoeuropskih u kojima je taj postotak 63 posto. Zbog toga je organiziran međunarodni High Level Policy Forum ‘Addressing Cancer Injustice in CEE Countries’ na temu nejednakosti i nepravde u dostupnosti svim razinama onkološke skrbi u odnosu na zapadne države.

Ilustracija: Rawpixel

Nejednakosti se očituju u dostupnosti preventivnih programa, stopama ranog otkrivanja raka, dijagnozi, dostupnosti inovativnim lijekovima i suvremenim metodama liječenja, preživljenju te mjerama za poboljšanje kvalitete života onkoloških bolesnika i preživjelih od raka.

Dan preživjelih od raka: Dob kao jedan od čimbenika rizika

Predložena su nova rješenja i strategije

Uzevši u obzir da mnoge države u Srednjoj i Istočnoj Europi imaju podjednake probleme kao i Hrvatska, u suorganizaciji Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Health Hub-a (prvog regionalnog think tanka za zdravstvo), organiziran je međunarodni High Level Policy Forum “Addressing Cancer Injustice in CEE Countries” na temu nejednakosti i nepravde u dostupnosti svim razinama onkološke skrbi u odnosu na zapadne države koje imaju bolju statistiku i ishode liječenja, uz predlaganje novih rješenja i strategija za budućnost, predstavljanje najboljih praksi i mogućnosti iskorištavanja europskih fondova za smanjenje nejednakosti u prevenciji i liječenju raka s naglaskom na dostupnost inovacijama.

Ovaj Forum organiziran je povodom Europskog plana borbe protiv raka, programa Next Generation EU, hrvatskog Nacionalnog strateškog okvira protiv raka te Nacionalnog programa probira i ranog otkrivanja raka pluća.

Cilj je Europa bez raka

Više puta je istaknuta potreba izmjene najboljih praksi diljem država EU, a upravo je Hrvatska u duhu novih smjernica EU za rano otkrivanje raka predstavila svoj Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća koji provode već dvije godine.

Ministar zdravstva Vili Beroš je prilikom otvaranja Foruma istaknuo:

– Suorganizacijom ovog važnog High Level Policy Foruma na temu nejednakosti u onkološkoj skrbi za države Srednje i Istočne Europe, želimo poslati snažnu poruku zajedništva i Europe koja raste, povezuje, okuplja, štiti svoje građane, Europa koja je asertivna i otvorena prema susjedstvu i globalno. Upravo su ovi postulati bili temeljni stupovi povijesnog hrvatskog predsjedanja Europskom unijom i zato se ova konferencija danas i organizira na mjestu odakle je krenula, u ne tako idealnim uvjetima pandemije, konkretna europska akcija za borbu protiv raka! I zato smo danas ovdje, te smo ponosni biti regionalni lider u ovakvom zdravstveno-političkom narativu, uz mnogobrojne respektabilne partnere, od Europske komisije i Parlamenta, do brojnih udruženja civilnog društva i onkoloških pacijenata, kako bismo i mi dali svoj obol misiji zdrave, stvarne, osnažene i digitalne Europe u kojoj građani ne umiru od raka.

Nitko nije usamljeni otok

– Danas smo željeli poslati tri snažne poruke. Prvo, ono što ne mjerimo, ne možemo niti popraviti ili napraviti – dakle učinkovita onkološka skrb mora se prilagoditi podatkovnoj revoluciji i digitalnoj transformaciji koja prati ishode i učinkovitost intervencija, od prevencije do liječenja. Drugo, inovacije nemaju smisla ako im pacijenti nemaju dostupnost – u doba revolucionarnih otkrića koji mijenjaju tijek raka nepravedno je imati velike razlike “u iščekivanju” takvih inovacija među državama od 100-1000 dana. Onkološkim bolesnicima svaki dan je važan, neovisno gdje žive u Europi. Treće, nijedan dionik zdravstvenog sustava ne treba biti usamljeni otok – važno je kroz ovakva događanja biti proaktivni dionik europskog zdravstveno-političkog ekosustava; Hrvatska istovremeno može puno toga kvalitetnoga i pokazati EU (poput eKartona i screening programa za rak pluća), ali i usvajati dobre europske primjere, istaknula je Anita Galić iz Health Hub-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap