Umjetna inteligencija pomaže liječnicima u otkrivanju vrste raka i pravog odabira liječenja te bolesti

Luka Kalac
30. lipnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Jednu od prednosti umjetne inteligencije prepoznali su znanstvenici s pariškog Instituta Curie. S obzirom na to da se ranim otkrivanjem raka povećava šansa za izlječenjem, metoda kojom umjetna inteligencija pomaže liječnicima u otkrivanju vrste raka predstavlja značajan iskorak u adekvatnom i pravovremenom liječenju pacijenta. Isto tako, ovaj sustav se oslanja na desetke tisuća podataka pa tom analizom prikazuje uspješnost uobičajenih tretmana i mogućnost izbjegavanja nepotrebne kemoterapije.

Zdravstveni djelatnik gleda kroz mikroskop

Mikroskop | Foto: Unsplash / Lucas Vasques

Znanstvenici s pariškog Instituta Curie oslanjaju se na sustav umjetne inteligencije kako bi prepoznali podrijetlo raka. Ovaj način otkrivanja raka kod pacijenata predstavlja značajan iskorak u adekvatnom i pravovremenom liječenju. Ranim otkrivanjem ove bolesti se povećavaju šanse izlječenja.

Algoritam koji pretražuje desetke tisuća podataka

Prednost prepoznavanja podrijetla raka putem umjetne inteligencije je na svojoj koži iskusio i umirovljenik Alain Vadell. Navedena metoda otkrivanja raka uz pomoć umjetne inteligencije uvelike je pomogla umirovljeniku, ali i liječnicima. S ovom opasnom bolešću se Vadell borio dvije godine. Pritom ni liječnici nisu mogli utvrditi u kojem je točno organu nastao opasni tumor, navodi magazin.hrt.hr.

Srećom, ovom umirovljeniku je računalo postavilo preciznu dijagnozu, što liječnicima nikako nije polazilo za rukom. Za brojne pacijente koji boluju do raka ovo bi mogao biti revolucionarni obrat u liječenju te bolesti. Doktorica Sarah Watson s Instituta Curie je osmislila algoritam koji pretražuje desetke tisuća podataka. Valja istaknuti kako se pacijentima kojima je pomogao ovakav način postavljanja dijagnoze i ciljanog liječenja povećala šanse za preživljavanje čak trostruko.

Žena s rakom kože razgovara s liječnicom
Obećavajuće otkriće američkih znanstvenika: Tehnika koja uništava 99 posto stanica karcinoma

Sustav prikazuje uspješnost uobičajenih tretmana ove bolesti

Inače, na pacijenticama je provedeno 200 MRI skeniranja invazivnih vrsta raka. Jedna od prednosti tog sustava je i prikaz uspješnosti uobičajenih tretmana, ali i činjenica da računalo ukazuje na mogućnost izbjegavanja nepotrebne kemoterapije.

Podsjećamo kako smo već pisali o otkriću američkih znanstvenika koje je u ranoj fazi, ali je poprilično obećavajuće. Riječ je o molekularnom udarnom čekiću koji infracrvenom svjetlošću uništava stanice raka i to s 99 posto preciznosti. Taj biomehanički pristup bi mogao sprječavati razvoj otpornosti stanicama raka. Više o tome možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap