Istraživanje otkrilo: Određeni način prehrane smanje rizik od razvoja raka i bolesti srca

Luka Kalac
18. svibnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Biljna prehrana, prema najnovijem istraživanju koje je trajalo duže od dva desetljeća, reducira rizik od razvoja raka, bolesti srca i ranog umiranja od kardiovaskularnih bolesti. Idealan scenarij, prema stručnjacima je taj ako osoba prihvati vegetarijansku, vegansku i lakto-vegetarijansku prehranu, da uvede i redovnu tjelovježbu kako bi osjetila sve zdravstvene benefite tog načina života.

Umirovljenica ispire povrće nad sudoperom.

Priprema obroka | Foto: Unsplash / CDC

Nakon više od 20 godina istraživanja, nova analiza je pokazala da biljna prehrana, točnije vegetarijanska, veganska i lakto-vegetarijanska prehrana, drastično snižavaju stopu rizika od razvoja raka, bolesti srca i ranog umiranja od kardiovaskularnih bolesti.

– Uz smanjenje kardiovaskularnih čimbenika rizika kao što su krvni tlak i kolesterol, ova analiza pronašla je ‘zaštitni učinak’ za određene vrste raka, uključujući jetru, debelo crijevo, gušteraču, pluća, prostatu, mokraćni mjehur, melanom, bubreg i ne-Hodgkinov limfom, istaknuo je glavni autor studije dr. Angelo Capodici.

Isto tako, treba imati na umu da, prema riječima stručnjaka, konzumacijom nezdrave biljne prehrane u obliku voćnih sokova, rafiniranih žitarica, čipsa i gaziranih pića kod djece raste rizik od poništenja pozitivnih učinaka te vrste prehrane koje će se direktno odraziti na zdravstvenu sliku.

Iznimno su važni i preostali aspekti načina života

Uvođenje biljne prehrane u vašu rutinu nije dovoljno samo po sebi. Unatoč rezultatima istraživanja prema kojima ljudi koji konzumiraju biljnu prehranu često žive zdravije i kvalitetnije, prednosti se u potpunosti osjete implementiranjem fizičke aktivnosti i odbacivanjem unosa hrane i pića obogaćenih rafiniranim šećerom, rafiniranim žitaricama, raznim vrstama grickalica, ali i izbacivanjem alkohola i duhana.

– Ono što se ovdje pripisuje prehrani može biti djelomično posljedica drugog načina života, tvrdi specijalist za preventivnu medicinu dr. David Katz.

Ako se osoba okrene biljnoj prehrani, a da pritom ne uvede tjelovježbu u svoju tjednu rutinu, prema pojedinim istraživanjima, i dalje bi mogla uvidjeti određene zdravstvene prednosti.

– Došlo je do pada LDL kolesterola, inzulina i tjelesne težine u samo osam tjedana, a sve zbog jedenja hrane bez životinjskih proizvoda, tvrdi jedan od koautora studije Christopher Gardner, prenosi cnn.com.

Ovo voće pomaže pri usporavanju procesa starenja, a doprinosi i boljem pamćenju

Antioksidativni i protuupalni učinci

Iza svega toga se krije nutritivna vrijednost koju nudi biljna prehrana, od visoke razine vitamina, minerala i drugih tvari s antioksidativnim i protuupalnim učincima. Pored toga, autori studije tvrde kako biljna prehrana smanjuje upalne učinke do kojih dolazi konzumacijom mesa i prerađene hrane.

– Biljke imaju više vlakana, manje zasićenih masti i nula kolesterola, pojasnio je Christopher Gardner.

Sudeći prema rezultatima ovog istraživanja o zdravstvenim benefitima koje sa sobom nosi biljna prehrana, osoba koja se okrene ovom načinu života smanjit će rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i upala.

Ipak, trudnice nisu iskusile nikakve prednosti biljne prehrane, kako tvrdi glavni autor studije koji je u nastavku dodao da je ovo ‘intrigantno otkriće’ koje treba dodatno istražiti, piše cnn.com.

Prehrana bez mesa se možda čini kompliciranom, ali vrlo ju je jednostavno provesti, a sve je još lakše kada već imate unaprijed pripremljene recepte koje možete pronaći ovdje. Uvijek treba isprobati nove stvari, pogotovo ako one utječu pozitivno na zdravlje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap