Preventivni sistematski pregledi za hrvatske branitelje: Poziv se dobiva na kućnu adresu, a odaziv je sve veći

Ana Kanazir
21. ožujka 2024.
Zdravlje
A- A+

Preventivni sistematski pregledi za hrvatske branitelje se održavaju već osam godina, a na ove preglede je u 2023. godini upućeno 106.000 branitelja, od čega je njih 4.170 starijih od 65 godina. Nedavno su uručeni sporazumi o suradnji za ovu godinu, a cilj pregleda je smanjiti broj prijevremenih smrti, invaliditeta, kao i povećati mogućnost izlječenja. Preventivni pregledi će se tako ove godine obavljaju u 33 zdravstvene ustanove, a uvodi se i nova pretraga niskodoznim CT-om.

Liječnica u bijeloj kuti postavlja pacijentu pitanja u vezi njegovog zdravstvenog stanja.

Liječnica i pacijent | Foto: Freepik / pressfoto

Nedavno je sklopljen novi sporazum između Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te 33 zdravstvene ustanove koje provode preventivne preglede hrvatskih branitelja u svim županijama. Preventivni sistematski pregledi su usmjereni na prevenciju i rano otkrivanje onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti. Saznali smo i koje su najčešće otkrivene bolesti na ovim pregledima, ali i koje su novitete iz Ministarstva branitelja uveli od ove godine.

novčanice eura u različitim apoenima
Medijalna mirovina 424 eura: 'Povlašteni' dižu brojku, a pogledajte koliko imaju branitelji

Pozivi za preglede se primaju na kućnu adresu

Upravo se branitelji nalaze u rizičnim dobnim skupinama u kojima se javlja pojačani porast kroničnih bolesti. Kako do njih ne bi došlo, postoje preventivni pregledi. Oni se provode od 2016. godine, a krenuli su u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Već godinu dana kasnije su se provodili u svim županijama, dok će se ove godine provoditi u 33 zdravstvene ustanove diljem Hrvatske. Pregledi se organiziraju za hrvatske branitelje i njegovatelje stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata I. skupine.

Hrvatski branitelji dobivaju pisane pozive na preglede, a na njima je samo da se odazovu. Naime, ove pozive šalje Ministarstvo branitelja, a nakon zaprimanja poziva, zainteresirani za pregled javljaju se djelatnicima Ministarstva, koji ih ovisno o adresi prebivališta upućuju u jednu od 33 zdravstvene ustanove s kojima Ministarstvo ima sklopljene sporazume o suradnji, kako su nam otkrili iz Ministarstva branitelja.

– Zaprimanje pisanog poziva nije uvjet za ostvarivanje prava na preventivni sistematski pregled te se svi branitelji, kao i njegovatelji stopostotnih HRVI iz Domovinskog rata I. skupine zainteresirani za ovu uslugu mogu prijaviti Ministarstvu. Prednost za preventivni sistematski pregled imaju osobe koje putem ovog Programa nisu ranije upućene na preventivni sistematski pregled, jer je jedna od temeljnih zadaća potaknuti hrvatske branitelja da više brinu o svom zdravlju, objasnili su nam iz Ministarstva branitelja.

vojnici u odorama stoje jedan pored drugog
Zdravstveni karton hrvatskih branitelja: Otkrivamo od čega najčešće umiru branitelji u mirovini

Odaziv na preglede je veći danas nego na početku programa

Odaziv na preventivni sistematski pregled razlikuje se od županije do županije, a najbolji odaziv je u Vukovarsko-srijemskoj i Zadarskoj županiji. Također, odaziv branitelja na preventivne sistematske preglede značajno je veći danas nego na početku provedbe Programa, rekli su nam iz Ministarstva. U 2023. godini je na pregled upućeno ukupno 106.000 branitelja, od toga njih 4.170 branitelja starijih od 65 godina. Ipak, treba uzeti u obzir kako velik dio hrvatskih branitelja i danas radi te kako mnogi zaposlenici preventivne sistematske preglede obavljaju preko svojih poslodavaca.

Rezultati preventivnih pregleda se prate, pa je tako najviše novootkrivenih endokrinih bolesti i bolesti metabolizma (38,17%), bolesti cirkulacijskog sustava (17,5%) te bolesti probavnog sustava (15,4). Kako izgleda zdravstveni karton branitelja i od čega najviše boluju možete pogledati u ovom tekstu.

Što se tiče samih pregleda, oni uključuju više toga. Tako će u 2024. godini ovi pregledi obuhvaćati: laboratorijske pretrage (kreatinin, urea, glukoza, ALT, AST, HDL kolesterol, LDL kolesterol, trigliceridi, PSA, tireotropin), EKG srca, RTG pluća u oba smjera, ultrazvuk abdomena, ultrazvuk prostate za muškarce, ultrazvuk dojke ili mamografiju, ginekološki pregled za žene, transvaginalnu sonografija (TVS), specijalistički pregled internista, mjerenje tlaka, pulsa, tjelesne težine i visine.

Uz preventivne preglede, u okviru Programa preventivnih sistematskih pregleda za ovu godinu definiran je protokol pojačanog uključivanja hrvatskih branitelja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Cilj je povećati broj osoba koje godišnje obave test na okultno krvarenje i tako utjecati na otkrivanje bolesti u ranom stadiju. Tijekom provedbe preventivnih pregleda branitelja u ovoj godini u tri zdravstvene ustanove započet će se novom pretragom. Tako će se pretraga niskodoznim CT-om provoditi u Općoj bolnici u Slavonskom Brodu, Dubrovniku i Zadru.

Copy link
Powered by Social Snap