Medijalna mirovina 424 eura: ‘Povlašteni’ dižu brojku, a pogledajte koliko imaju branitelji

Jasmina Grgurić Zanze
24. siječnja 2024.
Mirovine
A- A+

Medijalna mirovina u siječnju za 1,13 milijuna umirovljenih prema općim propisima, među kojima je dio i onih ‘povlaštenih’ iznosi 424 eura. To znači da polovina umirovljenika prima manje od toga iznosa. Takav medijan je 70 eura viši kada bismo u njega uvrstili i umirovljene branitelje, vojnike i policajce. Koliko bi medijalna mirovina iznosila kada bismo izdvojili saborske zastupnike, akademike i još neke umirovljene građane, nije poznato, no svakako da bi bio niži.

novčanice eura u različitim apoenima

Novčanice eura | Foto: mirovina.hr

Da medijalna mirovina iznosi 494 eura, što znači da polovina umirovljenika ima manje od toga iznosa, a polovina više, objavila je nedavno u Glasu umirovljenika Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, o čemu smo pisali ovdje. Brojni umirovljenici reagirali su na tu vijest, komentirajući kako velika većina nema ni toliko.

Medijan 70 eura niži bez dijela ‘povlaštenih’ mirovina

Novčanice eura u raznim apoenima
Više od pola milijuna hrvatskih umirovljenika ima mirovinu manju od 494 eura

Postavlja se pitanje kako je medijan toliko visok, ako uzmemo u obzir da 1,13 milijuna korisnika prema općim propisima ima prosječnu mirovinu od 450,87 eura, prema podacima HZMO-a iz prosinca. Nemoguće je da je medijalna mirovina veća od prosječne, tim više jer znamo da većina umirovljenika prima ispodprosječne mirovine.

Stvar je, međutim, vrlo jednostavna. Prikazani medijan od 494 eura iskazan je za sve umirovljenike, među kojima su i umirovljeni prema posebnim propisima. Pritom su iz računice izbačene mirovine prema međunarodnim ugovorima, što također podiže medijan. Medijan za navedenih 1,13 milijuna umirovljenika prema ZOMO-u ovoga mjeseca iznosi zapravo 424,25 eura te je 26 eura niži od prosječne mirovine. Niži je i za 70 eura od ukupnog medijana, jer tu razliku čine mirovine branitelja, djelatnih vojnih osoba i pripadnika HVO-a.

Braniteljska medijalna mirovina iznosi 989 eura

Ipak, među 1,13 milijuna korisnika prema općim propisima nalaze se i umirovljeni prema posebnim propisima, odnosno umirovljeni na temelju općih i posebnih propisa, kao što su saborski zastupnici, akademici, dio braniteljske populacije i slično.

vojnik s puškom u rukama
Deset posto umirovljenika su branitelji, ali ne žive svi jednako dobro

Kada gledamo pojedinačno, umirovljeni vojnici i policajci imaju značajno veću medijalnu mirovinu od običnih umirovljenika te ona iznosi 652 eura. Braniteljska medijalna mirovina prema ZOHBDR-u iznosi još većih 989 eura. Medijan za pripadnike HVO-a iznosi 503 eura.

Za svih 1,2 milijuna umirovljenika, medijalna mirovina iznosi 448 eura, odnosno 494 eura bez međunarodnih ugovora. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje prikazuje statistiku s mirovinama koje isplaćuje prema međunarodnih ugovorima te odvojeno bez njih, pri čemu su brojke uvijek povoljnije jer je tu uglavnom riječ o manjim iznosima za tek dio radnog staža ostvaren u Hrvatskoj. Usto, prikazuju se odvojeno opći i posebni propisi te dvije kategorije zajedno, zbog čega se komuniciraju različite brojke.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap