Kruh nikad nije bio skuplji: Eurostat objavio najnovije podatke, evo kako stoji Hrvatska

Milan Dalmacija
20. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Kruh u Europi nikad nije bio skuplji, potvrdili su iz Eurostata. Pritom navode da je najveće poskupljenje ovog pekarskog proizvoda zabilježeno u Mađarskoj, Litvi, Estoniji, Slovačkoj i Hrvatskoj.

kruh peciva

Foto: Unsplash

Cijene hrane naglo su porasle u cijeloj Europskoj uniji, pri čemu su osobito značajna povećanja cijena povrća, mesa, ulja i masti za kuhanje te kruha. Eurostat navodi kako kruh nikada nije bio skuplji.

Posljedica je to ruske invazije na Ukrajinu, navode iz Eurostata te objašnjavaju da su zbog toga poremećena globalna tržišta s obzirom na to kako su Rusija i Ukrajina glavne izvoznice žitarica, uljarica i gnojiva.

Godišnja stopa inflacije u kolovozu je unutar eurozone bila 9,1 posto, što je povijesni rekord. Cijena kruha je u odnosu na kolovoz prošle godine porasla za 18 posto.

Poskupljenje kruha u državama članicama EU | Foto: Eurostat

Među državama članicama najveći rast cijena kruha je zabilježen u Mađarskoj (66 posto), Litvi (33 posto), Estoniji i Slovačkoj (32 posto) te u Hrvatskoj (31 posto). Najmanju inflaciju cijena kruha europski su statističari zabilježili u Francuskoj (osam posto) te u Nizozemskoj i Luksemburgu (10 posto).

Vrijedi podsjetiti da je Državni zavod za statistiku zabilježio godišnji rast cijena u kolovozu od 12,3 posto, pritom naglasivši kako je hrana poskupjela najviše, čak 19,2 posto.

Copy link
Powered by Social Snap