Hrvatska među prvima u svijetu uvodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate

Ana Kanazir
5. studenoga 2023.
Zdravlje
A- A+

Rak prostate najčešća je vrsta karcinoma i uzrok smrti u Hrvatskoj, a bolest se često prepoznaje kada je kasno i kada više ishodi liječenja nisu toliko povoljni. Upravo zato se i pokreće Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate i to u mjesecu borbe protiv raka. Također, ovime je Hrvatska među prvim državama u Europi i svijetu koje provode ovaj program.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate

Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate | Foto: Press

Rak prostate je važno otkriti i tretirati na vrijeme, a to će sada biti puno lakše uz Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate. Ovako će se dijagnoza postaviti u ranoj fazi bolesti kada je i šansa za potpuno izlječenje ili poboljšanje ishoda liječenja najveća.

Novo istraživanje: Muškarci koji jedu gljive imaju manji rizik od raka prostate

Mnoge su prednosti Nacionalnog programa

Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate nastao je kao rezultat rada Povjerenstva za izradu nacrta Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka prostate, osnovanog još u svibnju ove godine. Treba reći i kako Nacionalnom programu prethodi Poseban program za probir i rano otkrivanje raka prostate na području Grada Zagreba koji obuhvaća 10.000 muškaraca ciljane dobne skupine od 55 do 69 godina, dobi u kojoj raste pojavnost raka prostate, kako je rekao Ministar zdravstva Vili Beroš.

Dobra vijest je što se Nacionalnim planom pruža mogućnost za pravodobno postavljanje dijagnoze u ranoj fazi, a samim time i pravodobno liječenje. U rad Povjerenstva uključeni su vodeći stručnjaci različitih specijalnosti od urologa, onkologa, radiologa, epidemiologa, patologa, liječnika obiteljske medicine, IT stručnjaka kao i predstavnika Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranja.

– Kada smo krenuli s radom Povjerenstva, naš primarni cilj bio je iznjedriti Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate koji sam sebi neće biti svrha. Razmjenom znanja i iskustava iz prakse odlučili smo prethodno provesti Posebni program za probir i rano otkrivanje raka prostate kojem je cilj utvrditi odaziv populacije na testiranje, učestalost pozitivnih nalaza PSA, magnetske rezonancije i biopsije prostate te identificirati moguća ‘uska grla’ u zdravstvenom sustavu prije provođenja Nacionalnog programa, rekao je predsjednik Povjerenstva Željko Kaštelan.

Smanjenje smrtnosti uzrokovane rakom prostate

Dodao je i da bi probir ispitanika u Posebnom programu započinjali liječnici obiteljske medicine svih Domova zdravlja u Gradu Zagrebu, a ispitanicima bi se određivala vrijednost PSA iz krvi te, ako bi ona bila povišena, provelo bi se još jedno kontrolno mjerenje te bi se ispitanicima s povišenim vrijednostima kontrolnog mjerenja PSA učinila pretraga multiparametrijske magnetske rezonancije prostate. Nakon spomenute faze slijedili bi pregledi urologa u KBC-u Zagreb i KBC-u Sestre milosrdnice te bi pacijenti, ovisno o pregledu i nalazima, bili upućeni na biopsiju prostate i kasniji ponovni pregled.

– Cilj nam je smanjiti smrtnost uzrokovanu rakom prostate, poboljšati ishode liječenja i kvalitetu života muškaraca u Hrvatskoj. Ujedno, time ova Vlada potvrđuje našu reformsku usmjerenost prema pacijentima koji moraju biti i ostati u fokusu našeg zdravstvenog sustava. Pokazujemo u praksi puni smisao našeg gesla „Zdravlje je Prvo“ koje je utkano u svaku pokrenutu reformsku mjeru kako bismo postigli održivost zdravstvenog sustava za postojeće i naredne generacije koje nam dolaze, zaključio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap