Ovih 5 simptoma ne biste nikada povezali s bolesti srca, a mogu biti znak da je vrijeme za hitan posjet liječniku

Ana Kanazir
21. kolovoza 2023.
Zdravlje
A- A+

Bolesti srca nekada imaju očite simptome kao što su bolovi u srcu, a nekada se može raditi o skrivenim simptomima koji ukazuju da vaše srce ne radi najbolje. Važno je obratiti na njih pažnju i na vrijeme se javiti liječniku.

Muškarac se rukama drži za srce

Bolesti srca i krvnih žila | Foto: Pixabay

Mnoge stvari mogu ukazivati na bolesti srca, iako nisu nužno povezane s bolovima u samom srcu. Bolesti srca i krvnih žila su jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu, ali dobra je vijest da se neke od tih bolesti mogu spriječiti na vrijeme.

stariji par sjedi na klupici i gleda u more
Imate problema s visokim tlakom i srcem? Evo na što morate paziti po vrućinama!

Uzroci bolesti srca su različiti

Bolesti srca, odnosno kardiovaskularne bolesti mogu biti uzrokovane kombinacijom bihevioralnih, socioekonomskih i okolišnih čimbenika rizika, uključujući nepravilnu prehranu, korištenje duhana, tjelesnu neaktivnost, štetnu upotrebu alkohola, onečišćenje zraka, visoki krvni tlak, visok kolesterol, dijabetes, pretilost, bolesti bubrega i stres.

Jednako tako, postoji i nekoliko vrsta kardiovaskularnih bolesti, a to su: srčana bolest, srčani udar, moždani udar i ostala stanja kao što su bolest srčanih zalizaka, bolest aorte, aritmija… S obzirom na to da je više različitih stanja i bolesti, više je i simptoma, a neki od njih su i skriveni.

Skriveni simptomi bolesti srca

Prije svega, kako se navodi na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, treba znati da kardiovaskularne bolesti dugo ne moraju biti praćene simptomima, a prvi znak da nešto nije u redu može biti srčani ili moždani udar. Sami simptomi će biti drugačiji za različita stanja, a neke možda ne biste nikada povezali sa srcem. Ovdje se radi o skrivenim simptomima:

1. Problemi s disanjem

Kratkoća daha se često javlja zbog problema sa srcem, kao i česta uzdihanost. Nekima može nedostajati zraka samo dok leže u krevetu i ne rade ništa i ovo je znak da potražite pomoć.

2. Oticanje nogu

Oticanje nogu, ruku, gležnjeva ili stopala može biti znak da srce ne radi kako treba, a ako vam otiču donji dijelovi nogu može se raditi i o slaboj cirkulaciji. Isto tako, bol u nozi može biti i znak krvnih ugrušaka koji mogu biti jako opasni.

3. Vrtoglavica i umor

Bilo kakva slabost ili pretjerani umor može biti znak neke bolesti. U slučaju da krv ne pumpa dovoljno krvi koja se šalje u mozak, može doći do vrtoglavice, a to onda može izazvati prestanak rada srca ili srčani udar.

S druge strane, bolesti srca mogu utjecati i na pretjerani umor jer organ više ne radi kako treba i ne šalje dovoljno krvi u tijelo, piše The Sun.

4. Apneja

Iako poremećaj spavanja, apneja može biti znak da je vaše prekidano disanje uzrokovano nekim problemom srca. Sama apneja može utjecati na rizik od pojave povišenog krvnog tlaka, aritmije ili čak prestanka rada srca. Više o apneiji možete čitati ovdje.

5. Krvarenje zubnog mesa

Mnoga istraživanja pokazuju kako je krvarenje zubnog mesa povezano s bolesti srca. Neki stručnjaci navode kako bakterija u ustima može doći do krvotoka i izazvati upalu u srcu. osim toga, oralna higijena je povezana i s razvojem Alzheimerove bolesti, o čemu smo pisali ovdje.

Uz ove simptome, ne treba zanemariti ni pojavu utrnulosti u nogama ili rukama, bol ili nelagodu u vratu, ramenima, čeljusti ili leđima, bilo kakve promjene u otkucajima srca, kašalj koji ne prestaje i neobične mrlje na koži.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap