Imate problema s visokim tlakom i srcem? Evo na što morate paziti po vrućinama!

Jasmina Grgurić Zanze
25. lipnja 2021.
Zdravlje
A- A+

Velike vrućine posebno teško podnose starije osobe, pogotovo one koje imaju problema s visokim krvnim tlakom, srcem i krvnim žilama. Njima se savjetuje pojačan oprez za ljetnih mjeseci i toplinskih udara.

stariji par

Foto: Unsplash

Aterosklerotske promjene na žilama, koje su sve izraženije kako starimo, smanjuju sposobnost organizma da se adaptira na visoke temperature i nagle izmjene. Ako je temperatura tijela slična temperaturi zraka, ono se hladi isparavanjem, što može promijeniti srčani ritam i prouzročiti dehidraciju i grčeve, piše Živim.hr.

Promjena krvnog tlaka i pulsa

Vrućine utječu i na zgrušavanje krvi pa zbog češće dehidracije dolazi do lokalne tromboze, a noge otječu jer tekućina zaostaje u donjim dijelovima tijela. Kod naglih promjena temperature može doći do infarkta jer se na vrućini krvne žile šire, čime se snižava krvni tlak i ubrzava rad srca. Promjena krvnog tlaka i pulsa često može dovesti do slabosti i gubitka svijesti.

Srčanim bolesnicima savjetuje se stoga tijekom vrućina i ljetnih mjeseci izlaziti samo ujutro i navečer, a tijekom dana biti u klimatiziranim prostorijama na temperaturama između 22 i 24°C. Razlika između temperature u kući i vani ne bi trebala biti veća od sedam stupnjeva, stoga tako treba namjestiti klima-uređaj. Treba piti dovoljno tekućine, jesti umjereno i sezonsko voće i povrće.

Ne zaboravite redovno uzimati terapiju te posjetiti kardiologa.

Poseban oprez kod uzimanja lijekova za mokrenje

Upozorenje za starije osobe: Maknite se sa sunca od 11 do 16 sati!

Bolesnici koji inače uzimaju lijekove za mokrenje trebaju još dodatno piti tekućinu i nadomjestiti elektrolite kad se uz to i pojačano znoje, jer se postojeća bolest može pogoršati. Može doći do smanjenja cirkulatornog volumena i veće gustoće krvi, što potencira pojavu tromboze i infarkt.

Poseban oprez potreban je kod uzimanja diuretika, koji potiču izlučivanje vode iz organizma. Ti lijekovi, suprotno uvriježenom vjerovanju, ne izbacuju vodu, već sol, a kako je ljeti potreba za diureticima obično smanjena, veća potreba za njima može ukazivati na pogoršanje bolesti. Stoga svaku promjenu, nejasnoću ili pogoršanje obavezno prijavite liječniku, koji će prema potrebi promijeniti ili prilagoditi terapiju.

Visoke temperature mogu naglo sniziti tlak

lijekovi tablete
Istraživanje pokazalo zašto je lijekove za tlak važno uzimati redovito

Osobe s hipertenzijom trebaju češće mjeriti tlak. Ako se uoči da su vrijednosti tlaka za ljetnih mjeseci snižene – ispod 100/60 mm/ Hg – treba otići liječniku i savjetovati se o promjeni terapije. Puno tekućine pomoći će boljoj regulaciji tlaka. Naime, visoke temperature mogu naglo sniziti inače povišen tlak. Izbjegavajte boravak na otvorenom tijekom velikih vrućina i redovito vodite dnevnik tlaka.

I oni koji imaju probleme s bubrezima trebaju izbjegavati vrućine jer je povišena temperatura napor za bubrege. Oni koji imaju akutnu infekciju ili su preboljeli akutnu bolest ili operaciju također trebaju izbjegavati izlaganje toplini, piše Živim.hr.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap