Niste sami, i američki predsjednik Biden ima ozbiljnih probleme sa spavanjem

Ana Kanazir
29. lipnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Apneja ili poremećaj spavanja je čest problem mnogih ljudi, pogotovo onih starijih. Ona može utjecati na sve životne funkcije i svakodnevne situacije. S apnejom se već dugi niz godina bori i američki predsjednik Joe Biden koji prestaje disati za vrijeme spavanja. Ipak, sada je krenuo koristiti poseban uređaj za kontinuirani pozitivni tlak u dišnim putovima koji mu znatno pomaže.

američki predsjednik Joe Biden

Joe Biden | Foto: Facebook/Joe Biden

Apneja uzrokuje pretjeranu pospanost tijekom dana, a jednako tako utječe i na probleme kod dobivanja vozačke dozvole, o čemu smo pisali u ovom tekstu. Ovo stanje ima i predsjednik Biden koji si olakšava život pomoću posebnog uređaja.

Apneja može dovesti do gubitka vozačke dozvole: Srećom, postoji način kako riješiti oba problema

Kako su dužnosnici Bijele kuće izvijestili javnost predsjednik je svoju povijest apneje otkrio još 2008. godine, a sada je odlučio koristiti poseban uređaj, takozvani CPAP uređaj kako bi si poboljšao kvalitetu sna, prenosi Index.

Apneja u snu može bitno utjecati i na lošiju kvalitetu života, a zbog nje se može povećati rizik od dobivanja srčanih bolesti, rizik od moždanog udara, dijabetesa, pa čak i raka. Često se ova dijagnoza ne prepoznaje i ne tretira jer osobe misle kako se samo radi o nesanici. Ipak, kada se postavi dijagnoza, apneja se tretira CPAP uređajem.

Ovaj uređaj inače pomaže u disanju na način da se u njemu tlakovi automatski prilagođavaju ovisno o dišnim putovima osobe koja ga koristi. On se koristi za vrijeme spavanja, a potrebno je na licu držati masku za vrijeme spavanja, kako bi sve funkcioniralo. Ovaj je uređaj uvršten na listu pomagala HZZO-a, a mogu ga dobiti svi pacijenti kojima je dijagnosticirana bolest. Osim toga, može se kupiti i u slobodnoj prodaji.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap