Ovako se svako jutro pozdravlja Sunce. Prakticirajte jogu prilagođenu starijim osobama!

Dora Šušković Stipanović
16. svibnja 2020.
Zdravlje
A- A+

“Pozdrav Suncu” jedna je od najpoznatijih joga praksi. Tradicionalno se izvodi u svitanje i sumrak kako bi pozdravili novi dan. Ovaj slijed vježbi koji uključuje poze konjanika, kobre i psa poboljšava cjelokupno zdravlje, jača tijelo i opušta um. Donosimo detaljan opis tjelovježbe “pozdrava Suncu” posebno prilagođene starijim osobama.

Photo: David Monje (Unsplash)

Jedinstvo tijela i uma

Joga je skupina fizičkih, mentalnih i duhovnih praksi ili disciplina koje potječu iz antičke Indije. Postoji mnogo različitih vrsta, tehnika i učenja joge. Sama riječ “joga” na sanskritu znači “ujedinjenje”, a u zapadnom se svijetu odnosi na suvremenu formu hatha joge, odnosno tjelovježbu. Vježbe se sastoje od različitih položaja tijela (asana na sanskritu) koje se na prvu doimaju jednostavnima. Ultimativni cilj joge je postizanje stanja potpune svjesnosti i kontrole tijela i uma.

Photo: Wikimedia

“Pozdrav Suncu” moćan je proces aktiviranja sunca u nama. Znamo da solarna energija pokreće život na našem planetu, stoga, pri izvođenju “pozdrava Suncu”, želimo stvoriti energiju u našem tijelu. Ta će nam energija trebati čitavog dana za održavanje vitalnosti tijela i provođenje svih naših dnevnih aktivnosti.

Tradicionalan oblik “Pozdrava Suncu”

“Pozdrav Suncu” (Surya Namaskar na sanskritu) je praksa koja se sastoji od 12 joga položaja. Prijelazi iz jednog u drugi položaj izvode se nježno i koncentrirano kako biste osjećali svoje tijelo i pritom pravilno, duboko disali. Izvodeći ove vježbe vaše će fizičko zdravlje biti izvrsno, vaša će mentalna ravnoteža biti savršena, a vaš će se život odvijati bez napora. Ideja joge je da vaše tijelo postane mogućnost za ispunjen život, a ne bolna prepreka.

Ovakav “pozdrav Suncu” koji ste vidjeli na gornjem videu jest tradicionalan oblik ove vježbe. Tako on izgleda u praksi. Gore pokazana tjelovježba primjerena je mlađim osobama i osobama izvrsnog zdravlja i zavidne fizičke kondicije. Za sve starije osobe, osobe s kroničnim bolima i bolestima te fizički neaktivne osobe pripremili smo upute za izvođenje prilagođenog “pozdrava Suncu”. Pogledajte ih u videu i pročitajte u tekstu koji slijede.

Pozdrav Suncu za starije osobe

Prilagođena vježba “pozdrava Suncu” izvodi se pomoću čvrstog stolca kojeg je najsigurnije staviti uz zid kako se ne bi pomicao nego vam pružio potrebnu stabilnost kojoj je i namjenjen. 

Za početak, stanite uspravno s rukama kao u molitvi. Ravnomjerno rasporedite težinu na obje noge. Uspostavite polagan, stalan ritam daha. Pronađite svoj centar. Udahnite i ispružite ruke u stranu te ih podignite iznad glave upućujući svoj pozdrav Suncu. Pri izdahu, spustite ruke dolje, oslonite ih na stolac i savinite se u leđima. Udahnite, istegnite kralježnicu prema naprijed i izdahnite. Pri sljedećem izdisaju zakoračite jednom nogom unatrag. Priključite joj i drugu nogu i istegnite leđa i ruke. To je takozvani položaj “psa”. Vratite jednu po jednu nogu prema stolcu, ruke dignite u stranu i iznad glave te završite set vježbi onako kako ste ga započeli – s dlanovima sklopljenim ispred prsiju.

Kralj Charles
Princ Charles tvrdi kad bi se više starijih bavilo jogom, da bi manje 'sisali' zdravstveni proračun

Vježba “pozdrav Suncu” najčešće se izvodi tako da se ponavlja 5 puta, ali dovoljno je započeti s jednim ponavljanjem pa postupno možete povećati broj ponavljanja do 3, ako osjetite da vam odgovara. Prije izvođenja ovih vježbi, preporučamo da se savjetujete sa svojim liječnikom.

Photo: Madison Lavern (Unsplash)

Dobrobit za vaše tijelo

Ovaj set od 12 joga položaja izvodite rano ujutro na prazan želudac. Prakticirajući ga, ostat ćete u stanju blagostanja, sretni i mirni tijekom čitavog dana. Osim što neizmjerno pozitivno utječe na tijelo i um, “pozdrav Suncu” je i odlična kardiovaskularna vježba. Uz to, stimulira živčani sustav, pomaže u istezanju i toniranju mišića, izvrsna je vježba za održanje vitalnosti i idealne tjelesne težine, jača imunološki sustav te pojačava kognitivne funkcije. Dakle, joga poboljšava cjelokupno zdravlje, jača tijelo i opušta um. Pored dobrog zdravlja, ovaj pozdrav je simboličan način izražavanja zahvalnosti Suncu za održavanje života na ovoj planeti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap